Оптимизъм се възцари на БФБ


Оптимизъм се възцари на БФБ
Снимка:

827

Европейските капиталови пазари приключиха днешната сесия на положителна територия, следвайки азиатските, който също отчитат ръстове, след изявление на Централната банка на Китай, че ще подкрепи част от финансовите институции и ще гарантира стабилността на паричния пазар в страната.

Въпреки нестихващите протести у нас капиталовият пазар последва световните тенденции и също приключи сесията с повишение при основните индекси. SOFIX отчете ръст от 0.94% до 443.29 пункта, а широкия BG 40 добави 1.13% до 157.42 пункта. Дневният оборот надхвърля един милион лева, подкрепен от сделките по няколко позиции.

Книжата на Каолин застанаха на челно място със сумата от 366 хил. лева, а пазарната оценка на компанията остана без промяна, след като сделките продължаваха да се сключват на ниво от 4.16 лева за брой акция. На второ място застана производителя на акумулаторни батерии Монбат, който приключи с ръст от 4.45% до 7 (6.99) лева цена на затваряне. На положителна територия и с ръстове над 10% се наредиха Енерго-про мрежи и Проучване и добив на нефт и газ, а между един и 2.5% добавиха Софарма имоти, Българска роза-Севтополис, ЧЕЗ разпределение България, Химимпорт, Софарма и Биовет.

В негативния сектор със загуба от 2.73% и на трето място по оборот се нареждат книжата на Неохим. Сред малкото губещи които изтриват между 2 и 4.5% се нареждат още Софарма трейдинг, привилегированите акции на Химимпорт и Албена АД, а книжата на Фонд имоти АДСИЦ заличиха 15% от пазарната си оценка, след като бяха разпродадени до 0.06 лева за брой акция. Продължава ниският интерес към компенсаторният пазар.При няколко сделки и трите позиции запазват цената си от предходно затваряне.

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички