Оптимизъм завладя родната борса


Оптимизъм завладя родната борса
Снимка:

551

Намерението на Фeд да задържи основната лихва в САЩ на нива близки до нулата през следващите три години бе посрещнато положително от инвеститорите, като изостреният глад за рискови активи, който отчитаме през последните седмици се запазва, водейки до нови ръстове на капиталовите пазари в световен мащаб.

У нас търсенето на акции главно на дружества със специална инвестиционна цел продължава, като индексът отчитащ движенията в техните котировки се повиши с 2.17%. Sofix от своя страна се повиши с 0.44% до 317.25 пункта.

Оборотът на регулиран пазар обаче остава нисък в размер на 1.4 млн. лева, като близо 80% от него бе формиран от сделки с корпоративни облигации.

Булленд инвестмънтс АДСИЦ повиши пазарната си капитализация с 4.29% до 0.8 лева цена на затваряне за акция. Сделки с книжата на дружеството, инвестиращо в земеделски земя се сключваха в ценови рейндж между 0.79 до 0.84 лева. Причина за интереса на инвеститорите към дружеството се добрите финансови данни за 2011 година и добрата дивидентна доходност, която предлага.

С над 2 процента поскъпнаха акциите на ПИБ, Еларг фонд за земеделска земя, обикновената емисия на Химимпорт, Фонд за недвижими имоти и Синергон холдинг.

От тези компании най-активна бе търговията при Еларг фонд за земеделска земя, като по позицията в ценови диапазон от 1.06 до 1.12 лева собствеността си смениха акции за над 22 хиляди лева.

Въпреки оптимизма при повечето позиции не липсваха и такива дружества, които понижиха котировките си. В случая между 3 и 6 от цените си стопиха Евро инс, Ломско пиво, Топливо, Алкомет и Доверие ОХ.

При вяла търговия компенсаторните инструменти не промениха борсовите си цени, като Поименните компенсационни бонове се разменяха за 0.31 лева, а Компенсаторните записи за 0.17 лева.

 www.bulltrend-bg.com

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички