Отново скоромен оборот на БФБ


Отново скоромен оборот на БФБ
Снимка: Thinkstock

2770

Европейските фондови пазари са на път да запишат най-големия си седмичен спад за тази година, след като през последните два месеца инвеститорите на Стария континент се радваха са силни ръстове благодарение на програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка. Зад океана сесията на Уолстрийт стартира с леки повишения след четирите поредни спада през тази седмица, като инвеститорите очакват изказването на председателя на Федералния резерв, Джанет Йелън, което започва само 15 минути преди края на търговията.

У нас инвестиционната активност отново е доста ниска, като оборотът за деня достигна едва 400 хил. лева. Все пак и четирите основни индекса завършват на позитивна територия с ръстове под един процент. Сред водещите позиции днес повишения между 2 и 4% отбелязват емисиите на "Юрий Гагарин" АД, "Химимпорт"АД, "Холдинг Варна" АД, "Хидравлични елементи и системи" АД и "Зърнени храни" АД. На отрицателна територия завършват акциите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, който отстъпват с 2.58%. Активна остава търговията в сегмента за компенсаторни инструменти, където боновете за земеделска земя се търгуват на нива около 60 стотинки за лев номинал, а компенсаторните записи поевтиняха до цена от 40 стотинки за един брой.

Седмичен обзор

Въпреки позитивните резултати на Българска фондова борса през изминалия месец, повечето борсови играчи остават крайно предпазливи. Това личи от ниските изтъргувани обеми на борсата през миналата седмица. Все пак скромните покупки подсказват, че инвеститорите виждат потенциал за растеж на родния пазар. На фокус ще останат политическите решения, които са решаващи за движенията на българската борса в последните месеци.

На европейските фондови пазари ефекта от програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка изглежда поизгуби сила, което доведе до спадове на европейските акции през миналата седмица. Взетото през януари решение да се започне през март изкупуване на облигации на обща стойност от над 1 трлн. евро доведе до силни ръстове на борсите на Стария континент в продължение на близо два месеца и исторически рекорд за германския индекс DAX 30. Надвисналата опасност от излизането на Гърция от еврозоната, евентуалното засилване на санкциите спрямо Русия, както и геополитическите конфликти в Близкия изток, обаче, засилват рисковете не само на европейските, но и на останалите големи международни пазари.

С края на първото тримесечие на година инвеститорите ще очакват излизането на финансовите резултати на компаниите за първата четвърт, както и на традиционно важните макроикономически показатели. Следващата седмица Националният статистически институт ще ни предостави индексите на цените на жилищата за четвъртото тримесечие на миналата година, а също и статистика за производството и доставките на енергийни продукти за месец януари и цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността за месец февруари. В последния ден от месец март Българска народна банка ще публикува реалния ефективен валутен курс, както и размера на преките инвестиции и международната инвестиционна позиция на страната за последното тримесечие на 2014 година.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички