Ръстовете на БФБ продължават


Ръстовете на БФБ продължават
Снимка:

510

В седмицата, в която световните пазари окончателно се устремиха надолу, изплашени от неяснотата за бъдещето на еврозоната, БФБ за пореден път показа колко своенравен и специфичен пазар е.

Във вторник за втори пореден ден борсовите индекси преобладаващо се оцветиха в зелено, като водещият SOFIX се повиши с 1/3 от процента до близо 308 пункта, след като през миналата седмица за кратко слезе под психологическата граница от 300 пункта.

Борсовият оборот с мъка надхвърли 600 хиляди лева, като отново с най-голяма заслуга бяха акциите на компаниите, инвестиращи в земеделска земя.

„Адванс Терафонд” АДСИЦ продължава да укрепва позиции на цена от 2 лева за брой при леко дневно отстъпление от 1.5%. „Еларг фонд за земеделска земя” обаче отново се изкачи до 1.80 лева за акция, постигайки дневен ръст от 1.7%.

След поредицата си от лоши дни, обикновените акции на Химимпорт регистрираха по-сериозен ръст от над 6% до 1.17 лева за брой. От водещите компании на положителна територия се наредиха още Софарма (1.7%), Корпоративна търговска банка (1.2%) и Булленд инвестмънтс (1.2%).

Сред по-сериозните губещи се отличиха имената на Благоевград БТ със спад от 3.3% до 44 лева за брой и Българо-Американската кредитна банка, която изтри малко над 3% от пазарната си капитализация. Лош ден имаха и книжата на Еврохолд България с понижение от 1.5% и Зърнени храни България, които отново поевтиняха до 20 стотинки за брой след дневно понижение от 4.3%.

На пазара на компенсаторки поименните компенсационни бонове продължават да фокусират интереса на инвеститорите, но постепенно продавачите започват да вземат превес, което се отрази и на цената, която се понижи до 44.5 стотинки за лев номинал. На свой ред компенсаторните записи поевтиняха до 16 стотинки.

 www.bulltrend-bg.com

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички