Скромен оборот и скучно начало на борсовата седмица


Скромен оборот и скучно начало на борсовата седмица
Снимка:

504

Днес оборотът на българския капиталов пазар бе около 540 хил.лв. Това е доста по-скромно в сравнение с нивата отчетени през миналата седмица, по време приватизацията на държавния дял в дружествата от групата ЧЕЗ, което показва, колко важна роля изигра тя за общото повишение на борсовата активност.

Въпреки че днес не се случи нищо толкова интересно, все пак започват да се заформят дискусии относно няколко предстоящи събития.

До няколко месеца се очаква да бъде осъществена, едновременно, приватизацията на „Българска фондова борса“ и „Централен депозитар“, като вече се заговори и за приватизацията на държавния дял от Международния панаир в Пловдив. Това е напълно логично, след като приватизацията през БФБ за пореден път се доказа като най-прозрачна и най-печеливша за държавата.

Софарма продължава да е гореща тема за инвеститорите. Обратното изкупуване на акции на дружеството продължава при минимална изкупна цена за акция – 2.10лв. и максимална – 5.50 лв. Акциите на Софарма поскъпнаха днес с 1.3% до 2.36 лева за брой.

Активността около „Булгартабак Холдинг“ АД и „София БТ“ продължава Миналата седмица Булгартабак повиши предложената цена за една акция на София БТ с 12% до 71.70 лева, спрямо цената обявена в първото търгово предложение. Днес акциите на дружеството поскънаха с 0.7% до 70.50 лева за брой. Освен това днес стана ясно, че Бромак ЕООД са реализирали печалба от 8,5 млн. лв само за два дни, в резултат на покупко-продажба на акции на Булгартабак, а „E.Miroglio Finance S.A” е увеличило дела си в дружеството от 2,8 на 5%.

Повишение в цените за една ценна книга имаше и при две дружества от групата на Арома АД – Арома Козметикс и Арома Риъл Естейт, съответно с 2.3% и 4.7%. Акциите на Биовет и Адванс Терафонд АДСИЦ също повишиха цената си, съответно с 4.8% и 3.5%.

„Еспат Капитал“ АД е продало 4% от участието си в капитала на „Меком“ АД, но изненадващо цената за акция на месопреработвателното предприятие се повиши с 6,6%, след като през по-голямата част от сесията се търгуваше на отрицателна територия.

Основните борсови индекси затвориха с минимално повишение, а на пазара на компенсаторни инструменти имаше известно раздвижване, от което при нарастващи изтъргувани обеми се открои спадът на цената на поименните компенсационни бонове с 4,5% до 45 стотинки за лев номинал.

 www.bulltrend-bg.com

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички