SOFIX удари рекордно ниво за последната година


SOFIX удари рекордно ниво за последната година
Снимка:

490

Предпоследната търговска сесия на БФБ за 2012 година се оказа повече от интересна. Борсовият оборот не впечатли толкова с достигнатите близо 1.5 млн. лева, но по отделни позиции търговията беше доста активна.

Новината за сключването на споразумение за продажба на мажоритарния дял в Каолин АД изстреля цената на акциите на добивната компания с 19% до 3.11 лева за брой.

Това беше и една от основните причини за ръста на водещия индекс SOFIX с близо 3% до над 341 пункта, което е най-високото му ниво за последната една година.

От другите членове на SOFIX със сериозно поскъпване от 10.6% се отличи и Индустриален холдинг България, чиито акции затвориха на ниво от почти 72 стотинки за брой.

С 6.3% поскъпнаха акциите на Еврохолд България до 1.04 лева за брой, а тези на Софарма добавиха 5.3% към стойността си до 2.17 лева за брой. Само три компании от водещия борсов индекс отчетоха спад в пазарните си оценки – Химимпорт, Първа инвестиционна банка и Неохим, а две – Адванс Терафонд и Булгартабак холдинг останаха без ценово изменение за деня.

Сред останалите поскъпващи компании днес внимание заслужават Стара планина холд и Индустриален капитал холдинг, чиито книжа добавиха съответно 4 и 10% към стойността си. Едно от най-новите публични дружества – Енерго Про мрежи също се включи в новогодишното рали на БФБ, поскъпвайки с 8.5% до 165 лева за акция.

На пазара на компенсаторки беше по-скучно, но пък видяхме сериозни ценови изменения. Kомпенсаторните записи поскъпнаха с 13.5% до 18 стотинки и половина, докато поименните компенсационни бонове за земеделска земя поевтиняха с 6.6% до под 55 стотинки за лев номинал.

 www.bulltrend-bg.com

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички