"Зелена" търговия на БФБ след срещата на ЕЦБ


"Зелена" търговия на БФБ след срещата на ЕЦБ
Снимка: iStock/Guliver

3640

Сбъднаха се прогнозите на анализаторите след срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Финансовия регулатор обяви намеренията си да понижи още повече лихвените проценти и да увеличи програмата за количествени улеснения, за да стабилизира икономическия растеж в еврозоната. Това внесе свежи сили на капиталовите пазари от региона.

Положителното настроение не подмина и родните инвеститори. Всички основни показатели на Българската фондова борса (БФБ) се оцветиха в зелено. Най-сериозен ръст от 0,42% приключи индексът на сините чипове SOFIX, въпреки скромният общ оборот от малко над 800 хил. лева.

Пакетно прехвърляне на стойност 230 хил. лева изведе книжата на “Спарки елтос“АД на първа позиция по обем, изтривайки 4,76% от борсовата им стойност до 0,80 лева цена за една акция.

С понижения до 1,4% в червения сектор се наредиха още “Фонд за недвижими имоти България“АДСИЦ, ПИБ, “Софарма имоти“АДСИЦ и други.

Не малко бяха емисиите бележещи днес покачване в пазарната си цена. На втора позиция по обем със сумата от 137 хил. лева и ръст от 0,40% до 0,99 лева цена на затваряне, застанаха книжата на ЦКБ. Сред печелившите се наредиха още “Химимпорт“АД, “Софарма трейдинг“АД, “Булгартабак-холдинг“АД, “Елана агрокредит“АД и други, добавяйки ръстове към стойностите си в рамките на 3,5%.

Сегмента за компенсаторни инструменти, днес обаче бележи загуби. При общ изтъргуван обем от близо 30 хил. лева земеделските бонове и компенсаторните записи изтриха до 3% от борсовата си оценка достигайки цена съответно от 65 и 38,90 стотинки за лев номинал.

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички