25% от жилищата на пазара се продават за месец


25% от жилищата на пазара се продават за месец
Снимка:

1130

Една четвърт от жилищата на пазара на имоти престояват на него само месец, преди да бъдат продадени. Бързите сделки са основната тенденция, която се очерта през лятото на 2013 г., сочи анализ на брокерска компания, цитиран от БГНЕС.

Имотите, които се продават за между 1 и 3 месеца, са около 21% от всички предлагани. Само 10 на сто от сделките се сключват с имоти, престояли година или повече, преди да се стигне до сделка за тях.

"Продължителният престой на даден имот обикновено е резултат от липсата на готовност у продавача да отстъпи в цената, съобразявайки се с пазарната ситуация", коментират от фирмата. "Дългият престой обаче може да се превърне в проблем - когато купувачите виждат, че даден имот стои продължително на пазара, често започват да смятат, че с това жилище съществува някакъв проблем. Затова, ако искаме да продадем апартамента си, трябва да предложим разумна цена и да сме готови на преговори. В по-голямата част от случаите важи правилото - или продаваш бързо, в рамките на 1 до 3 месеца, или не продаваш изобщо", сочи анализът.

Според него жилищният пазар в момента е активен, именно защото много продавачи вече са добре ориентирани в ситуацията и повечето предлагани имоти са на разумни цени. Купувачите, от своя страна, вече виждат тенденцията на покачване на нивата и бързат да сключат изгодна сделка сега. По данни на компанията се наблюдава ръст на цените в София и още 4 града в страната. Макар и в рамките на около 1%, това е първото повишение в нивата в по-голям брой градове от началото на кризата през 2009 г. досега. Ръст на цените през периода юни-август се отчита в София, Благоевград, Добрич, Пловдив, Стара Загора.

Продължава и подобряването на баланса между очакванията на продавачи и купувачи, посочват още от компанията. Двете страни излизат на пазара с по-реалистични нагласи отколкото преди няколко години и се допитват в по-голяма степен до консултантите в бранша. Това е и една от причините за динамичните сделки в отминаващия летен сезон. Отстъпките вече не са определящ за пазара фактор – 1/3 от компромисите в цената през лятото са били до 2000 евро. Относително значим дял заемат сделките без отстъпка – те представляват 23% от всички. Около 20% от договорените понижения в цената са от 2000 до 5000 евро.

Столичните квартали, в които са сключени най-много сделки през летните месеци, са Младост, Люлин, Дружба, Манастирски ливади, Овча купел. В тези райони активността през лятото на 2013 г. е с около 20% по-голяма спрямо останалите части на града. Според заетите в бранша причината е в растящия потенциал на тези райони заради подобряването на цялостната им инфраструктура.

Водеща причина за покупка остава нуждата от място за живеене – 83% от купувачите са пристъпили към сделка с тази цел, сочи анализът. Имот с цел инвестиция придобиват 10% от купувачите през лятото. Нуждата от пари е основната причина за продажба през сезона – 1/5 от продавачите пристъпват към сделка поради финансови затруднения. Излизането от инвестиция е причина за 14% от продавачите, а около 18% продават имота си и се възползват от все още ниските цени, за да купят друго жилище, посочват още от компанията.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички