Аутсорсингът ще движи пазара на бизнес имоти


Аутсорсингът ще движи пазара на бизнес имоти
Снимка:

621

Чуждите инвестиции в експортно-ориентирани производства и услуги ще бъдат основна движеща сила за пазара на бизнес имоти в България и през 2013 г.

Това прогнозират от консултантската компания Forton International, стратегически партньор за България на глобалната компания за имоти Cushman&Wakefield.

Международните корпорации остават фокусирани върху оптимизацията на разходите и в тази връзка ще продължат да търсят възможности за обслужване на бизнеса си с изнесени работни места в страни с ниски данъци и цени на труда, казва Сергей Койнов, изпълнителен директор на „Фортън интернешънъл“.

Тази тенденция, по неговите думи, ще се прояви в две направления. От една страна, в България ще се създават нови корпоративни центрове, които ще обслужват международните офиси на съответните компании. Те ще осъществяват счетоводни, IT, HR, call center и други административни дейности. От друга страна, българските outsourcing компании, които работят за външни клиенти също ще се развиват и ще добавят нови работни места, което логично ще доведе до търсене на нови офис площил 

По аналогичен начин най-съществените инвестиции в индустриалния сектор очакваме да са от предприятия, които преместват производствата си в България с цел по-ниски производствени разходи и износ на международните пазари, допълва той.

71 150 кв.м са били наетите офиси в София през първите девет месеца на 2012 г., с 49.3% повече от същия период на 2011 г. и със 17.8% над наетите през деветте месеца на 2010 г., сочат още данните на компанията.

През 2012 г. разширението на компании като Ingram Micro и влизането на Coca-Cola Enterprise показаха, че тенденцията за изнасяне на работни места към България и в частност София продължава.

Банковият сектор беше активен участник на пазара на бизнес имоти. Институции като Пощенска банка и Алфа банк преместиха централните си управления в собствени сгради.

Фирмите продължиха да търсят нови висококачествени офис площи, благодарение на което 10-те топ проекта продължиха да отчитат ръст в заетостта. Намаляването на свободните площи в тези сгради ще доведе до по-малък избор при търсенето на големи офис пространства над 1 000 кв.м. Увеличението на заетостта в тези проекти - в момента около 82%, е възможно през втората половина на годината да доведе до плавно нарастване на наемните нива от сегашните 9-12 евро на кв.м месечно, казва Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton International.

Завършването на първата изцяло офис сграда в „София еърпорт център“, продължението на метрото към летището както и откриването на „Вертиго тауър“ на бул. „България“, ще накарат наемателите да погледнат отвъд бул. „Цариградско шосе“, допълва Кайзеров.

Макар че все още офис сгради с 253 500 кв.м разгъната застроена площ са в строеж, от Forton International предвиждат, че по-голямата част от тях ще бъдат завършени след края на 2013 г.

Ако оставим настрана сградите, които компании строят за собствени нужди, през следващата година се очаква в експлоатация да влязат едва 27 833 кв.м. нови офис площи.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички