Бедните гърци пазаруват имоти в чужбина


Бедните гърци пазаруват имоти в чужбина
Снимка:

850

"Добре дошли на ... cash Greeks", т. е. на гърците, които плащат в брой.

Този израз използват брокери и собственици на недвижими имоти в чужбина, като по този начин потвърждават мнението, че гърците масово купуват недвижими имоти в чужбина за живеене или за бизнес цели.

Изразът "cash Greeks" бе използван за първи път иронично миналата година от вестник „Гардиън”, който се питаше откъде гърците намират пари, за да купуват недвижими имоти, дори в скъпи квартали на Лондон.

В последно време това явление се разраства, като вече има хора, търсещи недвижими за 100 и 200 хиляди евро. До 2011 се купуваха главно имоти за 500 хиляди евро и нагоре, главно във Великобритания, но страхът от фалит и нуждата да подсигурят спестяванията си, насочва все повече гърци към пазарите на недвижими имоти в чужбина, пише GrReporter.

"Всеки ден получаваме поръчки за търсене на имоти в чужбина, дори и от пенсионери, които са взели полагащите им се пари накуп при пенсионирането и искат да ги вложат далеч от Гърция", разказва Теодорос Босдас, изпълнителен директор на Engel & Voelkers North, верига агенции за недвижими имоти, която наброява 470 агенции в 36 страни.

Според Босдас, докато в миналото вниманието се е насочвало към скъпи имоти, напоследък са се появили дебни инвеститори, които искат да купят недвижими имоти на стойност 300-500 хиляди евро. Без това да означава, че са намалели желаещите да се сдобият с имот във Великобритания на стойност 1-1,5 милиона британски лири.

На въпроса кои са тези, които имат пари да купуват имоти в чужбина, специалистите ги разпределят в следните категории:

Заможни гърци. Политици, бизнесмени, корабни магнати, журналисти, търговци, художници, които купуват жилища и вили. Става въпрос за имоти на стойност от 700 хиляди евро до 1,5 милиона евро, както и за хижи в Швейцария, надхвърлящи 2 милиона евро.

Инвеститори, които купуват, за да си осигурят стабилен доход. Те влагат парите си или в жилища, които веднага дават под наем, или в големи имоти за бизнес цели, както и в такива със смесено предназначение.

Има случаи, главно в Лондон, при които гърци стават акционери в компания, учредена с цел покупката само на един недвижим имот.

"Инвеститори на кризата", т. е. тези, които се страхуват от фалита на държавата. Интересуват се от жилища на стойност 80-100 хиляди евро, главно родители, които купуват вместо да наемат жилища за децата си, следващи в чужбина. Мнозина обаче купуват и апартаменти, дават ги под наем и прибират наема.

Икономическата криза и несигурността са основните причини, които тласкат към бягство гърците.

След като страната влезе в „приключението”, наречено Меморандуми, се забелязва впечатляващо увеличение на гражданите, които купуват недвижими имоти в чужбина. Официални данни за всички страни няма, тъй като много покупки се извършват в пълна тайна или чрез учредяване на дружества. Въпреки това се смята, че от 2009 насам броят на гръцките инвеститори се е утроил, а капиталите, инвестирани в недвижими имоти достигат минимум 1 милиард евро.

Най-добрата „дестинация” за капиталите на гърците е естествено Лондон, макар че през последните месеци се е увеличило значително търсенето на недвижими имоти и в Германия.

Германия. Сигурността на германската икономика, високата доходност, достигаща 8% при жилищата и бързото им отдаване под наем, са сред основните причини за бума на търсенето в Германия.

Както посочва Босдас, "имаме голямо търсене от страна на дребни инвеститори до 300 хиляди евро главно за студентски жилища, но и за други жилища и магазини, които се отдават под наем веднага. В Германия човек може да намери жилища за 200 хиляди евро, но и инвестиционни имоти за 700 хиляди евро и нагоре. В добрите квартали на Берлин цената надхвърля 8 000 евро/кв.м.

Франция - Швейцария: Търсенето на имоти в тези две страни се увеличава и то не само за хижи, но и за луксозни жилища в Цюрих, Женева, Берн, Ница, Марсилия, Монако. Неотдавна гръцки бизнесмен купи къща на 100 години до едно езеро, и похарчи милиони евро, за да я ремонтира, като докара инженери, майстори и материали от Гърция. Миналата година според източници Константинос Александрос Гуландрис е купил най-скъпата мансарда на света, жилище с площ 1 600 кв.м. в Монако за сумата от 240 милиона евро.

Λондон: В продължение на повече от 20 години гърците инвестират в столицата на Великобритания. Изчислено е, че само през 2009 гърците са вложили там над 295 милиона евро, а още толкова са инвестирани през 2010. Кенсингтън, Челси, Мейфеър, Найтсбридж, Риджънтс Парк, са районите, търсени от гръцките инвеститори, а някои от тях са сред най-скъпите в света.

Апартамент с площ 50 кв.м. в Лондон може да струва и 1 милион британски лири, така че става ясно с какви средства разполагат те. Според слухове известна гръцка фамилия миналата година е купила жилище на стойност 5,5 милиона британски лири. Във всеки случай, студентските жилища до 500 хиляди британски лири са сред най-търсените.

Τурция: В Турция според изчисления 10 000 имота са преминали в ръцете на гърци. Бурса, Истанбул, Анталия и Халикарнас, са районите, за които има най-голямо търсене. По бреговете на Мала Азия се продават апартаменти с изглед към морето за 50 хиляди евро.

България: Мнозина гърци от северна Гърция са се сдобили с имоти в зимните курорти Банско, Боровец, Пампорово, където новопостроени жилища се продават на цена 400-800 евро/кв.м., а луксозните, напълно обзаведени жилища – срещу 1 000 евро/кв.м.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички