Бутат 1500 незаконни сгради тази година


Бутат 1500 незаконни сгради тази година
Снимка:

647

Над 1500 незаконни сгради трябва да бъдат реално премахнати тази година, съобщи пред Би Ти Ви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Ваканционният комплекс Златна перла край село Варвара, който се намира на територията на природния парк Странджа, ще е един от първите обекти, които ще бъдат бутнати.

За 2011 г. има премахнати над 1300 сгради, обобщи министърът.

Имаме издадени 2100 заповеди за премахване, от които 600 са влезли в сила, по останалите вървят делата. За 2012 г. мисля, че ще се стигне до над 1500 сгради да бъдат реално премахнати, каза Павлова.

В тази статистика има масивни дву- и триетажни сгради. Имаме премахнати високи сгради не само около Ивайловград, но и на други места. Навсякъде, където има влязла в сила заповед и са приключили съдебните процедури, сградите ще бъдат премахнати. "Златна перла" ще бъде един от първите обекти, всичките 10 сгради там, които ще бъдат премахнати през тази година, категорична бе Павлова.

Тя заяви, че от тези 1300 сгради най-много незаконно строителство има в Бургас – 400 незаконно постройки, София – около 300 и в Пловдив. Това са трите области с най-голям брой незаконно строителство.

Комплексът „Златна перла“ получава разрешение за строеж през 2006 г., но без задължителната оценка на въздействието върху околната среда.

След като природозащитници алармират за строителството, екоинспекцията и строителният контрол в Бургас забраняват работата по тях, а през 2009 г. Върховният административен съд излиза с окончателно решение, че строежът е незаконен.

В очакване на съдебната развръзка строителството на вилното селище продължава въпреки издадените забранителни заповеди. Стигна се и до прокурорска проверка на бившия шеф на националния строителен контрол Иван Симидчиев заради бездействието на дирекцията и отказа да започне разрушаването на комплекса.

Едва в средата на миналата година ДНСК издаде заповед за премахването на „Златна перла“, но след писмо на вече бившия министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички