България се изкачи в световната офис класация


България се изкачи в световната офис класация
Снимка:

520

С 4 позиции се изкачи страната ни в световната класация на наемите на офис площи за 2011 г., изготвена от световната консултантска компания Cushman&Wakefield.

Със 183 евро на кв.м годишен наем в централната бизнес зона на столицата, България се нарежда на 61-во място, докато година по-рано София е заемала 65-а позиция.

Докладът на световната компания бе представен в страната ни от стратегическия й партньор за България, Македония, Сърбия и Косово Forton International.

Данните представят т.нар. „общ разход за наем”, който включва цената за наемане плюс допълнителните разходи за неговото използване.

Тази промяна на позицията на България по-скоро потвърждава устойчивото стабилизиране на наемите през 2011 г., отколкото да буди прекомерен ентусиазъм”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър на отдел Офис площи във Forton International.

„Класацията отделя внимание на наемните нива на първокласни офис проекти, които през последната година концентрираха интереса на наемателите и се откроиха от останалите сгради на пазара. В условията на затруднено финансиране и ограничен брой нови качествени проекти на добри локации, е логично този сегмент да се справя сравнително добре, както в страната ни, така и в цяла Европа”, допълни още Кайзеров.

Пазарът на офиси в главните европейски градове се задържа стабилен през 2011г., с общо увеличение от 2% за целия континент. Москва демонстрира рязко увеличение с 41% на годишна база, се посочва още в доклада.

Скокът в руската столица се дължи на пониженото предлагане, предизвикано от липсата на значителна строителна активност, както и на лекото подобрение в икономически план.

Покачването на нивата в Москва я превърна в една от най-динамично развиващите се локации в Европа и във втория най-бързо развиващ се град в света по отношение на офис пазара. Тя бе изпреварена единствено от Пекин, който демонстрира 75% ръст в нивата. Покачването в руската столица я направи 4-тата най-скъпа офис локация в света, след седмата й позиция в топ 10 класацията от предходната година.

Според представителите на Cushman&Wakefield в Москва прогнозите за 2012г. остават позитивни след завършването на голям брой сделки през последното тримесечие на 2011г. Търсенето е стимулирано от набиращите скорост руски компании, особено в сферата на информационните технологии и телекомуникациите, които се разрастват и консолидират. Търсенето на скъпи офис площи може да се ограничи тази година, поради забавянето на процеса по вземане на стратегически решения от страна на международните компании.

Скандинавските страни имат силно представяне с изключение на части от Дания. Наемът на първокласни офис площи в бизнес зоната Birger Jarls Gatan в Стокхолм, например, се е увеличила с 9.5% през 2011г., превръщайки я в 4-тата най-бързо развиваща се локация в Европа. Тя е последвана от бизнес зоните на Гьотеборг, където наемите за офис пространства са се увеличили с 9%. В Осло рентите са се покачили 15 %, а в Хелзинки увеличението е 12%.

Според Cushman&Wakefield най-силният фактор за растежа на наемите в скандинавските страни е устойчивостта на бизнес климата. Компаниите в най-интензивните сектори като банки, правни фирми и счетоводни компании са печеливши и разрастващи се. В централен Стокхолм ниският процент на ново строителство през последните години ограничава наличността на модерни офис площи в централната част на столицата, което също е решаващ фактор за тенденцията на увеличените наеми.

Единствените европейски страни, които отбелязват спад на наемите през 2011 г., са т.нар. PIIGS страни (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания).

Португалия отчита намаление в наемите на първокласни офис пространства в Лисабон (3%), а в Дъблин наемите в Центъра за финансови услуги са спаднали с 10%. В Атина наемите са намалели с цели 14%, а в Испания офис рентите отбелязват спад от 4% в Мадрид и 5% в Барселона. Милано отчита само 2% намаление на наемите в града.

В Северна и Южна Америка Рио де Жанейро пада до 8 позиция от миналогодишната 4-та в топ 10 на най-скъпите офис пространства в света със спад в наемите от 8%. Въпреки загубата на позиции, наемите за първокласни площи в определени части на града са продължили да се увеличават и през изминалата година. Сега Рио се нарежда след Ню Йорк, който в момента е най-скъпият град на двата континента. Това контрастира на отличните резултати на Рио де Жанейро от по-миналата година, когато наемите за първокласни офис пространства в бизнес зоните на града отчетоха ръст от 47%. Наемите на офиси в Бразилия са скочили с 13% през 2011г.

Азия отчита най-високия скок в наемите на първокласни офис пространства за 2011г., като Пекин е и с най-висок ръст в световен мащаб (75%).

Хонг Конг запазва позицията си на най-скъпа офис локация в света за втора поредна година, следван от Токио.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички