Цените на имотите остават стабилни


Цените на имотите остават стабилни
Снимка:

601

Цените на имотите в столицата и останалите големи градове в страната се задържат стабилни – те падат с до 3–3.5% в определени райони или демонстрират лек ръст с около 1-2%.

Това показват данните на АДРЕС Недвижими имоти от анализа им за третото тримесечие.

Движенията обаче не са показателни и не могат да начертаят трайна тенденция на пазара, което е причина за оптимистичната прогноза на АДРЕС за задържане на стабилен пазар. Имот до 50 000 евро продължава да е най-желаната придобивка от купувачите – покупките на такова жилище формират около 80% от всички сделки през месец септември. Същевременно през лятото от компанията отчитат няколко сделки за жилища на стойност над 100 000 евро.

Интересът към придобиване на самостоятелно жилище и броят сделки с този мотив са нараснали двойно от началото на годината досега, сочат още данните на АДРЕС.

Повече от 50% от купувачите пък намират желания имот в рамките на 3 месеца. Основни продавачи през септември са пенсионерите, чийто брой е нараснал с около 70% спрямо януари тази година. По-активни – с 10%, спрямо първите месеци на 2012 година са и най-младите купувачи. Повечето от тях са живели под наем до момента и сега търсят самостоятелност в добре устроени квартали с уреден транспорт и най-вече метро.

Проявяват се и промени при причините за продажба – все още водеща е спешната нужда от пари, но доста продавачи продават и имоти, които не се използват. Вече около 10% са продавачите, които стават по-мобилни на пазара на труда и се разделят с имота си, защото се преместват в друга част на града или дори в друг град, водени от развитието в професията си.

Двойните сделки продължават да са актуални на пазара – повечето от купувачите на средна възраст продават жилище, само за да купят ново, на по-добро място, по-голямо и по-луксозно. За целта те използват заделени средства или прибягват до малък по размер ипотечен или потребителски кредит с ниска лихва. Някои двойни сделки пък се реализират на база продажба на наследствена земеделска земя в страната, а инвестицията на спечелените пари обикновено е в жилище в голям град, най-често София, посочват от АДРЕС.

Забелязва се и все по-сериозно отношение от страна на клиентите при извършване на сделка с имот. Вече около 15% от продавачите използват услугите само на един брокер, което, освен че не е по-скъпо, им гарантира лично отношение, последна пазарна информация и спестяване на много лично време. Това е утвърдена практика в далеч по-развитите имотни пазари по света - САЩ и Западна Европа.

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички