Цените на жилищата почти спряха спада си


Цените на жилищата почти спряха спада си
Снимка:

616

Цените на жилищата в страната почти спряха спада си, като демонстрират продължаващо стабилизиране, отчитат от компанията АДРЕС.

През първото полугодие понижението на нивата в София е само 2.42% спрямо второто шестмесечие на 2011 г.

Средно за страната, понижението на цените е 4%.

В Пловдив спадът е 3.19%, във Варна – 2.81%, а в Бургас нивата са паднали с 3.3%.

В същото време активността на пазара остава сериозна. Регистрира се ръст в броя сделки с над 10% спрямо същия период на миналата година.

Търсенето продължава да е насочено основно към двустайни жилища с добра локация и качествено строителство. От компанията отчитат и растящ брой на запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент.

Ако към края на 2011 година хората масово се интересуваха от апартаменти до 50 000 евро, то сега ставаме свидетели на групиране на основното търсене – купувачите с добър финансов и социален статус се ориентират към жилища в ценовата категория 70 000 – 80 000 евро, а останалите - към по-ниски нива от около 35 000 – 40 000, посочват от АДРЕС.

Ако в мотивите за покупка обаче се наблюдават показателни изменения, то основната причина за продажба на жилище остава спешната нужда от пари – 26% от продавачите през шестмесечието са прибегнали към сделка именно заради това. Следващият мотив за освобождаване от дадено жилище обаче се оказва наличието на ненужен, свободен имот – малко над 20% от продавачите през периода са притежавали такова жилище.

Без съществени промени се задържат наемните нива както в столицата, така и в останалите градове от страната, отчитат още от компанията. Съществена промяна наблюдават брокерите в изискванията на наемателите. Постепенно те започват да подбират все повече местата, където планират да наемат апартамент.

Сериозното предлагане на апартаменти под наем кара наемателите да са все по-претенциозни”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС.

„Освен традиционните изисквания, през последните два месеца дори елитни райони, в които по време на оглед се забелязват бездомни кучета, губят своите кандидати. Тенденцията е особено изразена при семействата с деца и младежите, които са навън до по-късно. Към момента тази опасност влияе върху решението за сделка, а не върху цената, но ако проблемите с кучетата не се разрешат, наемите в някои столични райони могат да претърпят допълнителен спад”, казва Богданов.

Възрастовата група на най-активните наематели, подобно на тази на купувачите, също е претърпяла изменения. По-възрастните стават все по-активни на пазара на наеми.

Според АДРЕС това се дължи на продажбата на имоти заради финансови затруднения и излизането под наем, както и на продължаващата релокация дори на дългогодишни наематели към по-качествени апартаменти с по-ниски наеми. Намалява периодът, в който наемателите намират желаното жилище, отчитат още консултантите. Ако преди 6 месеца около 10% от хората търсеха имот между 3 и 6 месеца, то към момента този процент е едва 2%. Над 40% от наемателите пък сключват сделка в рамките на 1 до 3 седмици.

Започналите наскоро горещини откроиха нов подход от страна на купувачи и наематели. Те все по-често се обръщат към професионалист, който ще им спести не само време, но и дълги разходки за огледи на имоти, които в интернет изглеждат атрактивни, но всъщност не отговарят на изискванията на повечето клиенти.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички