Черна гора удари с по-голям данък покупките на недвижими имоти


Черна гора удари с по-голям данък покупките на недвижими имоти
Снимка: iStock

2263

Данъчната ставка върху покупката на недвижими имоти в Черна гора на стойност над 150 000 EUR вече ще е 5%. Тя ще остане в размер на 3% само за имоти под тази стойност. Промените влизат в сила от 1 януари 2024 г.

Гърция пък наскоро отмени временно данъците върху имотите на граждани с годишен доход под 15 000 евро, както и безработни, пенсионери, многодетни семейства

Още: Гърция освобождава собствениците на имоти от данък тази година

Приетите промени са широко критикувани в Черна гора, като коментатори отбелязват, че прагът е твърде нисък. "Днес в Будва, Подгорица, Котор едва ли е възможно да се купи тристаен апартамент за 150 000 EUR. Двустайният апартамент не е лукс. Мисля, че границата трябваше да е много по-висока, ако целта е да се обложи луксът", казва икономическият анализатор Предраг Дрекун.

Цените на имотите в Черно гора са близки до тези в България.

"Като цяло смятам, че облагането на оборота на луксозни имоти не е най-доброто решение, защото отваря пространство за различни форми на укриване, както законни, така и незаконни. По-добре държавата  да обложи високите доходи, големите депозити, "мъртвите" депозити, както и всички форми на "мъртви" активи", поясни той.

"Страхувам се, че този закон ще засегне много широк кръг от млади хора, семейни двойки, които решават жилищен въпрос, както и всички останали, които купуват апартамент. Вместо да им даде определени придобивки, които впоследствие се мултиплицират обратно в обществото, чрез увеличаване на раждаемостта или увеличаване на личното потребление, държавата ги обезсърчава още в началото на живота им ”, уточнява Дрекун.

 

 

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички