Да купувам ли сега имот?


Да купувам ли сега имот?
Снимка:

911

Емилия Иванова от S PropertiesInternational, за ceb.bg

Напоследък все по-често ми задават въпросите: Да купувам ли сега имот?; Подходящ ли е моментът?; Дали няма да паднат още цените?

Ето какво бих препоръчала на всички, които се вълнуват от тези въпроси. Ако покупката на имот е за ваши лични нужди или купувате с цел да отдавате поне 5 години под наем и след това да продадете имота, то ако разполагате с необходимите средства за това, моментът винаги е подходящ по редица причини. Никоя криза или спад в цените не продължават толкова дълго. Както и междувременно имотът сам се откупува частично чрез наема, който получавате от него. Така че, ако имате свободни пари, които няма да са ви необходими през следващите 5 години, купувайте.

По друг начин стои въпросът, ако имате определени изисквания за възвращаемост или вземате кредит от банка. Там калкулациите са малко по-сложни, но пък рамките на покупката са ясни и лесно може да се изчисли дали избраният имот отговаря на тези изисквания. Като дали искате той да ви носи 5, 7, или 11% възвращаемост, да е в жилищна или офис сграда, да е монолитно или панелно строителство. Тук съветът ми е да не се водите от емоциите - „Ами този апартамент е в много хубава и модерна сграда, всичко му е довършено, дори има и мебели – супер!”. Това е грешният подход. Правилно е да извадите калкулатора или лаптопа и да направите сметка на парите, които ще похарчите. Ако тези сметки покажат, че въпросният имот се вписва в изискваната от нас финансова рамка, то тогава започваме да гледаме останалото.

Къде са най-изгодните имоти в момента?

Имам желанието да насоча купувачите на недвижими имоти към търговете на частните съдебни изпълнители. Защо да закупим имот от ЧСИ? Изгодна цена - след изготвяне на пазарна оценка на продаваемия имот, ЧСИ по закон го обявява за продан на 75% от тази цена. Ако не се продаде на първа продан, то следва втора с още 20% по-ниска цена - покупката от ЧСИ изключва възможността за каквито и да било претенции от трети страни впоследствие - не заплащате комисионна на агенция за недвижими имоти - няма риск да си загубите авансово заплатените пари, защото те са в сметката на ЧСИ и ако не сте спечелилият търга, то до 3 работни дни парите ви се възстановяват.

Разбира се, една такава сделка има и недостатъци - в някои случаи вътре в имота живеят длъжниците, а те не са очаровани от продажбата - първоначално обявената цена не винаги е продажната, защото на търга не участвате само вие - не можете да ползвате кредит, защото трябва да заплатите цената в едноседмичен срок от спечелването на търга (изключение е само една банка, която предлага такъв продукт). В заключение мога да кажа и да ви посъветвам - ако търсите изгодна (ценово) сделка, търговете на съдебните изпълнители са вашето място. Но същевременно трябва да сте готови да приемете и негативите, съпътстващи една такава сделка. Късмет на всички желаещи да опитат!

Какво ще се случи с пазара на недвижими имоти след 3 години?

Имам удоволствието да поставя на дневен ред един интересен въпрос. Какво ще се случи с цените (пазара) на недвижими имоти след 3 години, т.е. през 2015 г. Смятаме да запазим коментарите и да проверим кой е прогнозирал най-добре.

Ето и мнението на консултанти в нашата агенция: За европейския пазар очакваме още по-голямо понижаване на ценовите нива, поради задълбочаването на икономическата криза на стария континент. Това обаче ще доведе до сключване на по-голям брой сделки с недвижими имоти, поради стабилността на инвестицията в дългосрочен план, и възможността от тях да се генерира доход до момента на продажбата.

За пазара в Америка очакваме стабилизация и увеличаване на броя сделки за отдаване под наем. Това е в резултат на високата задлъжнялост на населението към банковата система.

Логичен съвет - до 2014 – 2015 г. спестявайте! През тези 2 години купувайте! Увеличение на капитала си очаквайте да реализирате през 2017 – 2018 г.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички