Десеткратен ръст на инвестициите в бизнес-имоти през 2011


Десеткратен ръст на инвестициите в бизнес-имоти през 2011
Снимка:

525

С повече от 950% е нараснала активността на инвестиционния пазар в България през 2011 година в сравнение с предходната 2010 г.

Това сочи проучването на международната компания Cushman&Wakefield, представено в страната ни от стратегическия й партньор за България, Македония и Косово Forton International.

Докато през 2010 г. инвестициите в България не достигаха и 20 милиона евро, то през 2011 г. в страната ни са влезли 198 милиона евро, покачвайки рязко степента на инвестиционна активност”, коментира Михаела Лашова, мениджър Капиталови Пазари и Консултиране във Forton.

Нивата на доходност в страната ни остават без съществени промени, показват още данните на международната компания.

При офис площите те са около 9.5%, при търговските площи – 9%, а при индустриалните площи – 12%.

В Централна и Източна Европа инвестиционният обем на бизнес имоти е на стойност $19 милиарда през 2011 година, което представлява 76% ръст спрямо година по-рано и 68% от обема по време на добрите за този пазар години.

Доходността е спаднала с 0.4% през 2011 година и е с 0.48% по-висока спрямо върха на пазара. Наемите са се покачили с 6.5% през 2011 година, но са все още с 20.5% по-ниски в сравнение с пика на сегмента.

Силен ще бъде финалът на 2012 година за инвестиционния пазар в световен мащаб, сочи още анализът на Cushman&Wakefield.

От компанията очакват инвестиционната активност да се запазаи на почти същите нива за цялата година, но се предвижда 20% ръст през второто полугодие на 2012 година спрямо първото.

Той ще бъде повлиян от повишеното търсене, както и от ръста в предлагането поради продажби на банкови заеми и рекапитализации. Наблюденията на компанията сочат и повишена толерантност към пазарите на недвижими имоти и ценни книжа.

За търсещите сигурност и ликвидност инвеститори глобалните градове ще бъдат с високи нива на търсене навсякъде по света, сочи още проучването.

Според анализаторите на компанията Лондон ще продължава да се откроява както заради обема на пазара, така и заради дългосрочния растеж, който предлага. Въпреки това английската столица ще трябва да се задоволи с второто място по инвестиции, тъй като Ню Йорк отново се очаква да е на на първата позиция.

Азиатско-Тихоокеански регион – подновена активност в развиващите се пазари през втората половина на 2012

Миналата година Азия отчете 42% ръст на инвестициите в индустриални площи и 26% растеж за тези на търговски площи, без значителна промяна за офисите и хотелите. Тази тенденция ще продължи и през 2012 година, като фокусът е в върху Япония, Хонг Конг и Сингапур за инвестиции в индустриални площи, основно в сферата на логистиката.

За инвестициите в търговски площи Cushman & Wakefield предвижда непрекъснат интерес както към Китай, така и към стратегически разположените градове – Сингапур и Хонг Конг.

Инвеститорите ще се възползват и от потенциала на модерните търговски центрове на Сеул, които до момента отчитаха изключително ниски нива на предлагане.

Азиатските представители на Cushman&Wakefield коментират, че през първата половина на 2012 г. ще продължи миналогодишната тенденция за инвестиции в нискорискови имоти в развитите пазари, като в същото време от средата на 2012 ще се наблюдава раздвижване в развиващите се пазари.

Силните фактори на локално ниво, безпрецедентният брой от възможности и благоприятните инвеститорски настроения ще разгърнат капиталовите вложения в Индия например, първоначално в жилищните, а на по-късен етап в офис площите в Бангалор.

Ключовите градове Шанхай и Пекин са изборът на инвеститорите в офис сегмента. Стабилният оборот ще продължи да създава отлични условия за инвестиция в средни и високи на клас търговски центрове както във високоразвитите локации из страната, така и в набиращите скорост градове като Ченгду.

Северна и Южна Америка към възстановяване

Северна и Южна Америка са с най-силен растеж на инвестиционната активност през 2011 година, фокусирана основно в САЩ. Но за тези, които са склонни да обърнат внимание и на потенциалните пазари, Мексико предоставя някои завладяващи възможности за възвращаемост спрямо риск с инвестиции в индустриалните и офис площите.

Индустриалният сектор е особено привлекателен предвид местните условия за производство. Бразилия е подходящо място, където инвеститорите да заемат позиции с оглед на относителния растеж на икономиката и абсолютния подем, отчетен сред средната класа в страна. Индустриалните и търговски площи продължават да представляват атрактивна възможност за тези, които търсят стабилен ръст в стойността на тези имоти.

В САЩ, освен върху първокласните недвижими имоти на водещите пазари, инвеститорите трябва да се фокусират и върху второстепенните градове със сравнително стабилни показатели за търсене и предлагане през различните икономически цикли. Инвеститорите ще затвърдят търсенето на стратегически разположените индустриални и търговски площи, продължавайки възхода в тези сектори, отчетен през 2011.

Европа, Близкият изток, Африка

В Европа инвеститорите, които поемат нисък риск, ще имат по-широк избор от пазари, отколкото осъзнават, особено като се има предвид фокусът върху Германия и Скандинавските страни за инвестиции в търговски площи. За тези, които търсят висока възвращаемост, Русия и Турция са многообещаващи пазари в момента. Съвет към инвеститорите е да обърнат внимание на локациите, които, въпреки риска от нестабилност, са атрактивни откъм дългосрочни позитиви.

 

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички