Двойно повече сделки с луксозни имоти


Двойно повече сделки с луксозни имоти
Снимка:

1446

Пазарът на луксозни имоти e във възход - двойно повече сделки са сключени през изминалата година за жилища от най-високия клас. Вила в полите на Витоша за 1.3 млн. евро е най-скъпо продаденият имот, съобщи Би Ти Ви.

Продадените имоти са взети предимно от заможни хора, не с кредити, а с готови пари, а наетите скъпи апартаменти се търсят почти изцяло от чужденци.

Цените на този тип имоти е са спаднали с между 5 и 10% като в момента средната цена за закупуване е около 1500 евро на квадратен метър.

Пазарът се е концентрирал в София, а най-предпочитаното място за живеене на хората с пари е районът на Докторския паметник, където и цените са най-високи. Следват кварталите „Иван Вазов”, центърът, „Изток” и „Лозенец”.

 Повечето луксозни имоти се продават с поне 20% по-евтино от първоначалната оферта след преговори.

"Локацията на първо място, съседите са от голямо значение и параметрите на имота - все повече се търсят големи апартаменти с големи пространства, големи спални и повече на брой", каза Илонка Стоянова, брокер на имоти.

Търсят се изцяло завършени и обзаведени жилища, най-вече в покрайнините на София с повече разгърната площ. 

Задължително условие за купувачите на луксозни имоти е жилището да разполага с такава обширна тераса и голям двор.

Всъщност главната причина за ръста в продажбите на скъпи жилища е, че те се приемат за много стабилна инвестиция от хората с пари. Оказва се, че подобен имот донася повече дивиденти на собственика си от банков депозит. 

Най-скъпо изтъргуваният апартамент за изминалата година е жилище в центъра на София от близо 500 квадрата, продадено за 800 000 евро.

А най-скъпият имот, който и в момента търси своя нов собственик, е резиденция в Драгалевци с двор от 8 декара, която струва 7 милиона евро, но застоява без сериозен интерес вече втора година.

Къщата е напълно обзаведена със скъпа мебелировка в класически стил. Има собствен тенис корт. Резиденцията е собственост на бившия банкер и финансист Атанас Тилев, който вече не живее в България.

За тази година специалистите в сферата на луксозните имоти очакват още повече сделки. Тенденцията е за търсене на големи жилища и интерес главно към къщите за сметка на апартаментите. 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички