Държавата продаде Техноекспортстрой за 51 млн. лева


Държавата продаде Техноекспортстрой за 51 млн. лева
Снимка:

961

След два пропаднали опита да продаде строителната компания "Техноекспортстрой", държавата успя на третия.

Купувач е софийското строително дружество "АТ Инженеринг 2000".

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и българската компания подписаха договора за продажбата на 103 970 броя акции, представляващи 100% от капитала на дружеството, съобщават от агенцията на сайта си.

От АПСК съобщават и че цената по договора е 51 млн. лева и е заплатена в пълния размер от купувача. Цената е значително по-малка от обявената на първия търг - 68 млн. лева.

Според договора купувачът се задължава за срок от 3 години от датата на придобиване на собствеността върху продаваните акции да запази основния предмет на дейност на дружеството.

В същия срок купувачът се задължава и да не инициира или подкрепя, пряко или непряко, ликвидация или преобразуване на дружеството по смисъла на Търговския закон.

През последните две години дейността на "Техноекспортстрой" основно е съсредоточена в България, а обемите на поръчките са повече от скромни. За 2010 г. договорите за строителство са за 12.5 млн. лв.

Заради излизането на “Техноекспортстрой” от отхвърления от България проект за нефтопровода “Бургас –Александруполус”, дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. “Техноекспортстрой” трупа загуба и от построената родилна болница “Джала” в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г., но не е ясно кога и дали изобщо ще си прибере парите.

 Така през 2010 г. държавното предприятие приключва годината на загуба от близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., показва справка на Медиапул във финансовия отчет на компанията.

Дейността на “Техноекспортстрой” зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства.

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички