Експерт: Имотите отново ще поскъпват


Експерт: Имотите отново ще поскъпват
Снимка:

971

Цените на недвижимите имоти няма да падат, а ще се увеличават през следващите години.

Това твърди собственикът и създател на портала Consult Estate Bulgaria (www.ceb.bg) Амброзио Йорданов*.

Той коментира това пред други специалисти от бранша по време на практически семинар-дискусия на тема: „Имотите 2012: Нещата, за които не се говори“, който се проведе на 7 февруари.

Увеличаването на цените на имотите е линейна функция, пропорционална на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Нивата на наемите пък са пропорционални на средната работна заплата, обясни експертът.

Според него, поскъпването на имотите не се е отразило на цените на немите, но поевтиняването им е довело до тяхното намаляване.

Наемодателите трябва да приравняват наема към средната продажна цена на имотите. В тяхна полза е да се стремят към по-краткосрочни договори. В интерес на наемателите пък е те да сключват по-дългосрочни договори, допълни Йорданов.

Имотът се продава не с дъмпинг на цената, а заради неговото качество. Когато продаваме имот с цел смяната му с друг, най-важен е срокът между двете сделки, отбеляза специалистът. По думите му, той не трябва да е повече от една седмица.

Ако пък имаме за цел да купим имот с цел инвестиция на свободни средства, то трябва да знаем, че имотите много рядко увеличават своята стойност. Те са амортизират с времето. Изключения правят случаите, когато има някаква промяна в инфраструктурата, например пускането на метро. Това би покачило стойността на имотите в съответния район, обясни брокерът.

Когато сме близо до дъното на цените или вече сме го преминали, трябва да се купува, съветва Амброзио Йорданов.

Цените на имотите ще се увеличават, няма да спадат, убеден е експертът. Според него те могат да паднат леко, преди да започне покачването.

Изследването му показва, че стъпката на покачване на цените за кв.м в центъра на София е 73%. Сега наемът там е 4,12 евро/кв.м. Прогнозната цена пък е 8,55 евро/кв.м. При нормално положение наемът ще е двойно повече, твърди Йорданов.

При продажбата на имот може да се загуби около 10% от цената, което е нисък процент в сравнение с продажбата на други неща, като техника например. Там, по думите на лектора, загубите са от порядъка на 30-40%.

Състоянието на имотния пазар в момента изисква новаторски идеи за представянето на имота и привличане на купувачи. Предлагането надвишава търсенето с 50% през последните няколко месеца, коментира Александър Вакареев, адм. управител на Милва Пропърти.

На ден се появяват близо 9000 нови обяви в интернет. Идеята е всеки сам да определи как иска да презентира имота си по един по-интересен начин – например с pdf файл, който ще се прикачва към края на обявата. Друго предложение е направата на банер-реклама за самия имот.

*Преди 12 години Амброзио Йорданов основа първия портал за обяви за недвижими имоти imoti.net с идеята да създаде потребителска и търговска култура в този бранш. Доказателство за успеха му е „лавината“ от подобни сайтове, която последва. Сега мисията на Йорданов чрез ceb.bg е да извади „на светло“ не имотите, а брокерите. Идеята на портала е да представи поле за утвърждаване на професионалния брокерски имидж.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички