Експерти: Пернишките имоти са силно подценени


Експерти: Пернишките имоти са силно подценени
Снимка:

640

Недвижимите имоти в района на област Перник в момента са силно подценени. Причината за това е силното земетресение от 22 май тази година, твърди брокер Антон Илиев, цитиран от специализираната социална мрежа ceb.bg. Цените там прогресивно вървят надолу. Печеливша сделка очаква купувачите, търсещи имоти в тези райони, убеден е експертът.

Търсенето като цяло е свито и рядко се появяват купувачи с бюджет, по-голям от 10–15 хил. евро. Предлагането в близките села не е голямо, но и търсенето е още по-малко. „С по-висок бюджет за покупка и при успешно проведени преговори с продавачите, можете да очаквате добра сделка“, уверява Илиев.

Напоследък много обсъждана бе и темата за застраховка на жилищата срещу земетресение. Консултант Емилия Иванова съветва хората да проверят дали имат включена клауза за земетресение в застрахователната си полица. Тя обикновено е отделна и премията за нея е сравнително висока. В зависимост от застрахователната компания щетите се оценяват различно, но общото правило е, че щетите в апартамента са на 100%, а тези на общите части се оценяват като съответния дял идеални части, обяснява Иванова.

„Когато сключвате договор за имуществено застраховане с предмет „недвижим имот“, винаги искайте оглед и оценка на имота от вещо лице на застрахователя“, съветва адвокат Милена Миткова. В противен случай собственикът рискува да застрахова имота за определена от него висока сума, да заплаща съответните суми по застраховката, а ако настъпи застрахователно събитие, да получи в пъти по-малко обезщетение. Миткова допълва, че в такива случаи застрахователят се мотивира с „надзастраховане“, тоест имотът е бил застрахован за повече пари, отколкото реално е стойността му.

Контролът върху строителството е подобрен значително, но това е отскоро, смята Антон Илиев. Много е важно да не са правени преустройства на партерните етажи. Ако са бутани носещи стени, цялата конструкция на сградата е компрометирана и при едно по-силно земетресение последствията вероятно ще са много неприятни, отбелязва брокерът.

Според него едни от най-стабилните сгради са панелните и ЕПК блоковете, които са строени до 1992 година. Илиев със съжаление констатира, че немалка част от новото строителство има сериозни недостатъци и след петата година, а понякога и много по-рано, се получават течове, напуквания по стените и настилките, олющени фасадни мазилки и други. Така иначе новата сграда придобива вид на над 30-годишна.

Разбира се има строители, които държат на сигурността и не правят компромис с качеството на строителните материали, които влагат в сградите. Цените на техните апартаменти обаче са малко по-високи.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички