Енергийна ефективност на дома - въпроси и отговори


Енергийна ефективност на дома - въпроси и отговори

619

Както вече съобщихме, днес стартират информационни дни по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" в София.

Как може да кандидатстваме по Програмата и в какъв срок, кои банки отпускат кредити, колко е безвъзмездната помощ, какви обновления са позволени...

Отговор на тези и други полезни въпроси дава Момчил Лалев, анализатор потребителски финанси във Моите пари.

С приближаване на отоплителния сезон все по-актуална става темата за енергийната ефективност на дома ни. Знаем ли как можем да се възползваме от безвъзмездна помощ при реализация на проект за подобряване на енергийната ефективност на жилището ни, с отпуснат за целта банков кредит?

Какво представлява програма REECL?

Програма REECL предоставя на домакинства или сдружения на собственици от цялата страна възможност да се възползват от предимствата на енергийната ефективност и да получат целеви кредити и безвъзмездна финансова помощ чрез мрежата на български търговски банки.

Кои са финансиращите банки?

• ПроКредит Банк (Максимална сума: 50 000 евро, Максимален срок: 10 години);

• Райфайзенбанк (Максимална сума: 17 500 евро, Максимален срок: 10 години);

• Банка ДСК (Максимална сума: 17 500 евро, Максимален срок: 10 години);

• СИБанк (Максимална сума: 17 500 евро, Максимален срок: 10 години).

Кой може да получи кредит по Програмата?

Програмата е отворена за сдружения на собственици на етажна собственост и физически лица/групи от лица, които възнамеряват да изпълнят енергоспестяващи проекти, отговарящи на изискванията по Програма REECL в съществуващи жилища и жилищни сгради, въведени в експлоатация и надлежно вписани в имотните регистри на Република България, притежавани или обитавани от тях или техните съпрузи, братя/сестри и роднини по пряка линия.

Всеки кредитополучател по Програмата ли има право безвъзмездна помощ?

Всяко лице, което получи кредит по Програмата REECL има право да ползва безвъзмездна помощ, която е процентна част от разходите за реализация на кредитирания енергоспестяващ проект, след като той бъде успешно завършен и след като са били изпълнени условията на тази програма.

Каква е безвъзмездната помощ при индивидуални проекти?

При спазване на правилата и условията на Програмата REECL, кредитополучателите могат да получат безвъзмездна помощ в размер на 20% от главницата на кредита за доставка и монтаж на енергоспестяващите мерки, които се изпълняват като индивидуален проект.

Каква е безвъзмездната помощ при групови проекти?

При спазване на правилата и условията на Програмата REECL, кредитополучателите, собственици на етажна собственост, имат право да получат помощ в размер на 30% от главницата на кредита за доставка и монтаж на енергоспестяващите мерки, които се изпълняват като групов проект, одобрен на общо събрание, или 35% при условие, че груповият проект се реализира с кредит, предоставен на сдружение на собственици на етажна собственост, и включва задължително поне едно подобрение на сградната обвивка (изолация и/или смяна на дограма) и поне едно подобрение на сградните инженерни системи.

Какъв минимален брой кредитополучатели са необходими за реализация на групов проект?

Едно сдружение на собственици на етажна собственост или поне три или повече домакинства, които притежават или обитават отделни жилища в една и съща жилищна сграда в режим на етажна собственост, които възнамеряват да изпълнят една и съща одобрена технология, финансирана с фирмен или потребителски кредити по Програмата.

Кои енергоспестяващи подобрения във вашия дом са приемливи?

Финансираните енергоспестяващи подобрения (съоръжения и материали) трябва да са нови, да не са рециклирани или реновирани. Внедряването на следните енергоспестяващи проекти в жилищни сгради могат да имат право на субсидирано финансиране по тази програма:

• Енергоефективна дограма;

• Изолация на стени, подове и покриви. Частично полагане на изолации по фасади на многоетажни жилищни сгради не се финансира!

• Енергоефективни печки и котли на биомаса и системи;

• Слънчеви колектори за топла вода и системи;

• Енергоефективни газови котли и системи;

• Термопомпени системи за отопление и климатизация;

• Сградни фотоволтични системи;

• Абoнатни станции и сградни инсталации;

• Газификационни системи. Газификация на единични апартаменти не се финансира! Финансира се газификация на цяла сграда!

• Рекуперативни вентилационни системи.

Как се кандидатства за кредит?

Взима се писмена оферта от доставчик на подходящи енергоспестяващи подобрения и се кандидатства за кредит в клон на финансираща банка по правилата и условията на Програма REECL.

Как се получава кредит?

Финансиращата банка оценява кредитоспособността на кредитоискателя и приемливостта на предложения проект за енергоспестяване в дома.

Къде мога да подам молба за кредит по тази програма?

Молби за кредит могат да се подават във всеки клон на участваща банка или в офисите или магазините на фирми-партньори на участващите банки.

Има ли краен срок за кандидатстване за безвъзмездна помощ?

Да, кредитополучателят трябва да кандидатства за полагаемата се помощ не по-късно от 4 месеца след датата на подписване на кредитния договор и след успешно завършване на проекта за енергоспестяване, финансиран с кредит от участваща банка.

Кой отговаря за получаване на всички необходими разрешителни?

Кредитоискателите носят отговорност за получаване на всички необходими разрешителни и съгласувателни документи от компетентните власти (като например Техническа служба, собственик на жилището/сградата и други) и декларират в искането за кредит, че имат законното право да монтират енергоспестяващите технологии на адреса на монтаж, както са описани в офертата, приложена към искането за кредит.

Може ли да се кандидатства за повече от един кредит по Програмата?

Може да се кандидатства и ползват повече от един кредит по Програма REECL за финансиране на енергоспестяващи подобрение в жилища на различни адреси и за различни подходящи технологии във всяко от тях, но само при условие, че не се дублират едни и същи технологии в едно и също жилище или сграда и че не се надвишават таваните за безвъзмездна помощ за отделните технологии.

Колко пъти една сграда в режим на етажна собственост може да се възползва от групов проект по програмата?

Всяка сграда в режим на етажна собственост може да се възползва само веднъж от групов проект по прилагане на една мярка. Изключение се прави само за проекти за изолиране на фасади, когато се изпълняват единични фасади по отделно.

Възможностите, които предоставя Програмата не са никак малки и в случай че жилището ни има нужда от подобряване на енергийната ефективност можем да се възползваме от тях.

*В статията са използвани материали от официалния сайт на Програма REECL


 • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.72396
 • GBP
  1
  2.35166
 • RUB
  100
  2.2616
 • JPY
  100
  1.50611
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  649.81
  634.79
 • Litecoin
  1
  241.55
  235.94
 • Ethereum
  1
  5492.59
  5366.76
 • Bitcoin
  1
  73973.43
  72273.92
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички