Готвят забрана на частичното саниране


Готвят забрана на частичното саниране
Снимка:

594

Да забрани частичното саниране на отделни апартамент, обмисля МРРБ.

Намерението обяви на пресконференция днес регионалният министър Лиляна Павлова, която представи ползите от проект "Енергийно обновяване на българските домове", предаде Фокус.

Проектът осигурява 50% финансиране на обновяването на домовете. Ефект от санирането, освен подобрения външен вид, е между 40 и 60% намаляване на разход за енергия. Средната възвращаемост на вложените средства е между 6 и 8 години.

Когато приключи този или следващият програмен период, може да предложим законови промени, които да не позволяват единичното саниране на отделни апартаменти. Иначе ще продължаваме да живеем в кръпки, коментира Павлова.

Тя уточни, че и сега не се одобряват проекти, които включват частично саниране. По думите й в бъдеще главните архитекти не трябва да разрешават единично саниране на сградите.

Външният вид на сградите като цяло в България е много лош. България е държавата с енергийно най-неефективни сгради и предприятия, каза Павлова.

111 заявления са подадени до момента в цялата страна по проект „Енергийно обновяване на българските домове” при проведени над 3500 консултации с домоуправители и живущи в сградите, допълни Павлова.

От тези 111, вече са одобрени 8 сгради за саниране и обновяване в София и 3 в Хасково. В Смолян има голям интерес. Отхвърлени са 4 проекта, които не отговарят на изискванията. 50 млн. лв. са предвидени по програмата, която се реализира в рамките на три години. В следващия програмен период програмата отново ще бъде заложена, но безвъзмездната сума за саниране няма да е 50%, ще е по-малка, уточни Павлова.

 Повече за Програмата, финансиращите банки, как може да получите кредит, каква е безвъзмездната помощ, какви обновления са приемливи, както и отговори на много други полезни въпроси четете ТУК.

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички