Гръцки компании раздвижват пазара на индустриални площи


Гръцки компании раздвижват пазара на индустриални площи
Снимка:

862

Промяната в данъчната политика на Гърция се отразява пряко върху конкурентноспособността на гръцката икономика.

Като резултат гръцки компании търсят икономически изгодни и стабилни локации за пренасочване на производствата си, каквато е България, отчитат от Forton.

Пример за това е гръцки производител на соларни панели, който подписа договор за релокация на своята производствена база в България.

„След направеното предпроектно проучване, предложихме на клиента няколко подходящи проекта. Той се спря на бившата фабрика на Миролио в Елин Пелин. Вече е подписан 10-годишен договор за наем на 22 000 кв.м индустриална и складова площ“, коментира сделката Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton.

15 300 кв.м нови логистични площи се появиха на пазара в страната през третото тримесечие на 2012 година. Така общата складова площ в региона на София достигна 686 000 кв.м. Спад отбелязват незаетите складови площи през това тримесечие. Те са 5.2% спрямо 6.4% за предходния период, отчитат от Forton.

Най-активни в сегмента на индустриалните и логистични площи са производителите на резервни части и електроника за автомобили, които търсят бази в Източна Европа с цел оптимизиране на разходите. Build-to-suit проектите са основните индустриални имоти в процес на изграждане.

Средните наемни нива в столицата паднаха с 25 евроцента на годишна база и към момента среден наем на квадратен метър складова площ месечно е 3.5 евро. Нивата на доходност отбелязаха лек спад и в момента са 11.75% при 12.5% година по-рано, отбелязват още от компанията.

Тенденцията, която експертите наблюдават, е към постепенно, но пък постоянно запълване на свободните клас А и Б индустриални площи. Според тях логистичният сектор е в очакване на инфраструктурни подобрения, които ще отключат потенциала на България като стратегическа дестинация за индустриален бизнес.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички