Имения в Женева се разпродават на безценица заради данъчни промени


Имения в Женева се разпродават на безценица заради данъчни промени
Снимка:

1664

Миналият юни на брокера Александър Кох де Грурейнд му се наложило да съобщи неприятна новина на свой клиент – искането на клиента фантастичната му женевска вила с яхтено пристанище, изба и осем спални да се продаде за 39,5 млн.франка било неизпълнимо. Вместо това шест месеца по-късно имотът бил купен за по-скромните 31,5 млн.франка, пише Bloomberg.

„Славните дни на продажбите са минало. Подобно имение можеше да вземе значително по-висока цена преди две години. Но сега продавачите гледат много по-реалистично на нещата”, казва Кох де Грурейнд.

Стойностите на луксозните имоти в Женева падат заради рецесията, но и заради предложенията да се прекратят данъчните облекчения за чуждестранни милионери в Швейцария. През последните шест месеца къщите в Женева, които струват около 6 милиона франка, са поевтинели с близо 25%, което е невиждан спад. Според експерти богатите хора вече играят на сигурно и предпочитат първо да поживеят под наем в дома преди да го купят.

Понижението на пазара на луксозни имоти в Женева през първата половина на 2013 г. е 1% до 2,6 млн.франка. Доскоро градът използваше близостта си до зимните курорти, ниските си данъци и високия стандарт на живот да привлича чуждестранни инвеститори. Там имоти притежават компании като Procter&Gamble, както и редица известни милионери.

Една от основната притегателна сила за тях в Женева е това, че са освободени от данък на приходите си. През 2012 г. обаче Социалистическата партия в Швейцария внесе в парламента подписка с 10 000 гласа против съществуването на облекчението – точният брой, нужен за промяна в закона. Има голяма вероятност тя да стане факт до септември другата година.

Напоследък новите купувачи на луксозни имоти в Женева са намалели наполовина. Търсенето е спаднало значително. В града към момента се предлагат между 10 и 15 богаташки имения за повече от 10 млн.франка. Все пак Швейцария остава ключов пазар за инвеститори и за хора, които искат да преместят бизнеса си в по-сигурна среда, казват експертите.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички