Имотите в центъра на София вече не са така желани


Имотите в центъра на София вече не са така желани
Снимка:

562

Спад на интереса към жилищата в центъра на столицата отчитат от АДРЕС Недвижими имоти в анализа си за трето тримесечие.

Тенденцията се наблюдава от началото на август и се засилва през септември, когато новите правила за паркиране в натоварените зони на града влязоха в сила.

Вълната на интересуващи се от покупка или наем в тези райони се прехвърля към околните квартали като Лозенец, Стрелбище, Иван Вазов, Банишора, Лагера, Триъгълника и т.н. , които имат същата или близка достъпност, но са освободени от рестрикциите, характерни за централната част.

Значително нараства и предлaгането на имоти в района, защото живеещите там пенсионери, за които е финансово неизгодно да поддържат такъв скъп и голям по площ имот, искат да го продадат и с парите да живеят по-спокойно, в по-малко жилище. Често имотите в централните части са и без асансьор и това допълнително засилва желанието за продажба при по-възрастните собственици.

"Новите правила за паркиране създадоха затруднения на живеещите в централната част на София", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС.

"Тендецията на отлив от центъра е валидна както за пазара на покупко-продажби, така и за наемния пазар поради трудностите, които наемателите срещат при сдобиването с целия набор документи, необходими за изваждането на винетен стикер. Това е поредната причина, която се добавя във веригата "шум, труден достъп, замърсен въздух", които тревожат купувачите в центъра от години", допълва Богданов.

По данни на АДРЕС запитванията за покупка в центъра са намалели с 26% през септември спрямо месец май 2012 г. Офертите за продажба за същия период пък бележат ръст от близо 20%.

Търсещите имот под наем, традиционно активни в първия есенен месец, демонстрират с около 15% по-нисък интерес към центъра, а също толкова по-голям е броят на запитванията за околните квартали. Според експертите тази тенденция към момента не се е отразила на цените, но редица продавачи и наемодатели на централни имоти стоят в изчаквателна позиция.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички