Имотният пазар излиза от кризата


Имотният пазар излиза от кризата
Снимка:

630

За пръв път от 4 години през последните месеци данните от имотния пазар са преобладаващо положителни.

Това отчитат от българската компания Бългериан пропертис в анализ на имотния пазар през третото тримесечие на 2012 г.

Налице е стабилизация на цените и първи плахи опити за нараствания, които индикират намиране на равновесна точка и започващо възстановяване на пазара от кризата.

Най-голямо е развижването в сферата на селските и ваканционни имоти.

Продажбите на морски ваканционни апартаменти са скочили с 30% – тази тенденция се очерта през юли и беше допълнително подсилена и затвърдена през следващите месеци. Продажбите на селски къщи са нараснали с около 40% през 3-тото тримесечие на годишна база, което ги превръща в хит на пазара през последните месеци (очаквайте подробности).

София като че ли изостава по отношение на пазарен оптимизъм, тъй като този пазар е движен основно от български купувачи и настъпилото оживление по морето и при селските имоти все още трудно може да се усети в столицата.

 

В София продължава да доминира интересът към евтини жилища, в ценовия диапазон до 50 000 евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година и очакванията ни са да се запази и през следващата.

През изминалите месеци данни на компанията сочат задържане на обема на сделки в София на нивата от същия период на 2011 г. на фона на покачване на интереса към ваканционните и селските имоти.

Българските купувачи са притеснени от кризата и несигурността в доходите си. Това притеснение се вижда и от данните на БНБ за новоотпуснатите жилищни кредити – обемът им през 2012 г. продължава да се свива, дори при наличие на най-изгодните лихвени проценти от години насам, отчитат още от компанията.

Средната цена на продадените апартаменти през третото тримесечие по данни на Бългериан пропертис е 710 евро на кв.м., което е съвсем леко понижение спрямо предходното тримесечие (715 евро/кв.м.).

За изминалите 9 месеца от 2012 г. средната цена на продадените в София апартаменти е 720 евро/кв.м., а средната офертна цена е 895 евро/кв.м. И двете цени са най-ниски от 2006 г. насам, а разминаването между офертни цени и цени на реални сделки продължава да бъде налице. През тази година то се дължи не толкова на завишени офертни цени и нереалистични очаквания на продавачите или отчетлив спад в цените на имотите, колкото на закупуване на по-евтини и изгодни имоти.

Като цяло оптимизмът при градските имоти остава плах, тъй като са много по-зависими от местното търсене, а то е силно подвластно на икономическото възстановяване, както и на фундаментални фактори като доходи, безработица, достъпност до банково кредитиране, които засега, макар и с леки положителни нотки, натежават в негативна посока и задържат възстановяването на този пазарен сегмент.

Не видяхме драматични промени на пазара през 2012 г., а спадовете в цените постепенно затихват и започват да се усещат първи сигнали за възстановяване от кризата, заключват в анализа си от компанията.

Водещо за пазарната реализация на даден имот ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите ще продължават да търсят качествени имоти на изгодни цени и през 2013 г.

Очаквате подробности за тенденциите на пазара на ваканционни и селски имоти.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички