Инвеститор обвини ЕБВР в двойни стандарти при подпомагане на молове


Инвеститор обвини ЕБВР в двойни стандарти при подпомагане на молове
Снимка:

628

В прилагане на двойни стандарти по отношение на подкрепата на инвестиции в молове на българския пазар, обвини българо-британският инвеститор ZBS ЕБВР.

Компанията подаде оплакване към банката заради финансирането на мол проекти в България и потенциалния ефект от това финансиране на местния пазар.

 ZBS е фирмата инвеститор в “Странд”, първият открит търговски център в България, разположен в град Бургас.

Молът залага на финансова и екологична устойчивост. Като признание за иновативността му, “Странд” бе един от 10-те проекти, представени на международното изложение MAPIC през 2008 г. като еталон за европейски търговски център на бъдещето, посочват от компанията.

През същата година ZBS за първи път иска помощ от ЕБВР за реализацията на проекта, но такава е отказана, тъй като търговският сектор е „извън стратегията на банката за България“.

Само месеци след това обаче ЕБВР предоставя заем на друг инвеститор – GTC за построяването на мол в Стара Загора. Това е последвано от втора инвестиция на банката, този път за построяването на мол Галерия в Бургас – градът, в който се намира и „Странд”, посочват от компанията.

В последствие, инвеститорът получава подкрепа от българска банка (КТБ) и в момента проектът е в напреднал стадий на строеж като, според бургаската фирма строяща центъра, той ще бъде завършен в срок и в рамките на определения бюджет.

ZBS счита, че ЕБВР е приложила двойни стандарти и не се е съобразила със собствената си политика за финансиране на проекти.

Има нещо много странно. Последният път, когато на нас ни отказаха, бе заради това, че търсим заем, който да е над 50% от стойността на проекта. Същевременно, те са отпуснали заем на конкурентен проект, който потенциално надхвърля 100% от строителната себестойност, посочи пред медиите коментира пред журналисти вчера управителят на ZBS Дейвид Кауърд.

Особено опасен е фактът, че ЕБВР подкрепя проекти, чиято себестойност е финансово нерентабилна за страна като България. Подкрепяният от банката проект има себестойност два пъти надхвърляща тази на нашия проект. Тази цена ще трябва да се изплаща от местните търговци, а не от големите чуждестранни вериги, които получават огромни субсидии и преференции, платени от същото това финансиране. Последиците от високите наемни нива, за съжаление, са добре известни включително и от проекта, финансиран от ЕБВР в Стара Загора, допълни той.

Нашата цел с това оплакване е да привлечем вниманието на обществеността към нуждата на малките и средни инвеститори да бъдат третирани от ЕБВР равностойно на големите международни фирми с идеята това да засили конкурентоспособността им. Това ще направи местния пазар по-конкурентен, а нека не забравяме, че това е и основната причина за създаването и съществуването на ЕБВР.

 ZBS бе първата компания, която още преди кризата предрече, че високите наемни нива в моловете са нерентабилни в дългосрочен план. Фирмата фокусира бизнеса си в създаването на принципно нова концепция за търговски центрове, които като визия пресъздават централната градска среда.

Според Зет Би Ес, този формат е значително по-икономически устойчив, тъй като позволява по-ниски наемни нива и оперативни разходи. Същевременно, той дава възможност за значителна архитектурна свобода и осигурява по-естествена атмосфера за посетителите.

Първият проект на компанията от този тип – лайфстайл центърът СТРАНД в Бургас – е в напреднал етап на строителство. 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички