Испания разпродава села


Испания разпродава села
Снимка:

6684

„Продава се село, с разкошен изглед към планината, южно изложение, асфалтиран път, канализация. 128 000 евро. Цената подлежи на коментар" - това е реална обява в Испания. 

Такива се срещат все по-често в страната заради кризата. Няколко десетки са селата, обявени за продан, съобщи Би Ти Ви.

По-голямата част от тези продажби са частни. Тоест, жителите или по-скоро наследниците им, са се договорили помежду си и заедно продават имотите си. Но има и общински оферти за продажба на напълно обезлюдени селища. Някои от къщите са на 200, дори 300 години.

"Парадоксално е, че покупката на такива села се отприщи с началото на кризата. Ако допреди 5 години почти нямаше предлагане и още по-малко търсене на цели села, то сега получаваме на ден по 400 мейла с молба за повече информация по конкретна оферта", казва Марибел Ферейро, съдружник в Агенция за недвижими имоти.

Желаещите да си купят село обикновено са хотелски вериги или предприемачи, които искат да развиват селски туризъм. Но според Марибел Ферейро има и просто клиенти с много пари, на които една къща на село не им стига.

"Купувачите ни са главно чужденци: англичани, немци, холандци. Миналата година и един българин си купи такова село, искаше да развива някакъв бизнес", обяснява Ферейро.

От испанските клиенти най-много са столичаните. Повечето от офертите за продажби са на север в Астурияс и Галисия. Това са по-бедни райони, изоставените села са полусрутени, затова и цените са скромни - 90-100 хиляди евро. В Каталуня се продават по-запазени селища, почти в перфектно състояние, дори в центъра със средновековни църкви, реставрирани и функциониращи. Цената на едно такова село може да стигне до 2 милиона евро.

Неотдавна пък испанско село обяви намеренията си да печели, като отдава земя под наем за отглеждане на марихуана.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички