Кинарев: Икономически ръст ще има, ако се улесни строителството


Кинарев: Икономически ръст ще има, ако се улесни строителството
Снимка:

1614

Ако сред приоритетите на правителството е да развърже икономиката, то трябва да улесни строителството. Това заяви пред Bulgaria on air председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране Стефан Кинарев, предаде КРОСС. Той допълни, че строителният сектор дълги години е били „основен стожер на икономиката".

В същото време ключовият закон за управление на строителните процеси е този за устройството на територията, посочи Кинарев и подчерта, че европейските нормативни изисквания допълнително усложняват инвестирането в строителни проекти.

Кинарев оцени като положителна стъпка ежеседмичните срещи между министъра на инвестиционното проектиране и представители на бизнеса и заинтересовани асоциации.

„Като всяко начало имаше противоречия, но постепенно исканията се канализират. Очертаха се няколко основни законодателни инициативи, които да бъдат завършени до края на тази парламентарна сесия," коментира председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Кинарев посочи като водещи приоритети осъвременяване на Закона за кадастъра и имотния регистър и този за устройство на територията. Създаване на Закон за строителството също би облекчило процеса по издаване на разрешителни и оттам на инвестирането в сектора, допълни Кинарев. Той заяви още, че е въпрос на политическо решение дали тези въпроси ще се превърнат в приоритети и за управляващите.

Кинарев подчерта, че с развитието на кадастъра значително ще се облекчат инвестиционните процеси.

„От 2009 година обаче за развитие на кадастъра не е дадена нито стотинка", коментира Кинарев. Той допълни още, че преди това от получаваните в  Агенцията по кадастър такси е било предвидено 75% да отиват за развитие на кадастъра. - „През 2009 тези средства бяха насочени към бюджета", заяви още председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и настоя парламентарно представените партии да посочат какви ще бъдат приоритетите им по въпроса.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички