Маломерните офиси пробиват на пазара


Маломерните офиси пробиват на пазара
Снимка:

1002

Бизнесът се ориентира към по-малки офис пространства, твърдят от GVA Sollers Solutions.

През 2011 година стартира строителство предимно на малки сгради, в които се отдават помещения за офиси. Появата на по-малки офис площи постепенно ще доведе до намаляване на дисбаланса между търсене и предлагане, смятат анализаторите.

Големите офис пространтва, които най-лесно се намират на пазара, се реализират трудно, докато малките офис единици са най-търсени, но със сравнително малък обем на предлагане.

Очаква се с увеличаването на предлагането на офиси с по-малка квадратура изискванията на малкия и среден бизнес да бъдат покрити. Вече се наблюдава гъвкавост от страна на някои инвеститори да преструктурират част от своите обеми свободни площи, да предложат различни условия за наемане с цел привличане на таргет групата, която към момента заема преустроени офиси в жилищни сгради.

Както и през предходната 2010 година, така и през 2011 се забелязва, че фирмите предпочитат да се преместват по две причини: в по-малки офиси поради намаляване на нуждите от офис пространства и второ поради наличието на по-атрактивни условия в други офисни проекти.

Търсенето е фокусирано върху малки (до 150 кв.м) и средно големи (до 500 кв.м) площи. Не липсват, но са сравнително по-малко, клиентите, търсещи по-големи офис пространства над 1000 кв.м. При тях основно изискване е сградите да бъдат енергоефективни с цел значително намаляне най-вече на разходите за електричество. Със сигурност тази тенденция ще се запази и през 2012 година.

В по-големите градове продължава движението на наемателите от стари административни сгради и преустроени апартаменти към модерни новоизградени офис локации. Същевременно се наблюдават и процеси по релокация и между различните нови бизнес центрове, заради по-добри условия.

Предпочитаната локация е около най-комуникативните части на градовете, където има добра свързаност с мрежата на градския транспорт. Очаква се тази тенденция да продължи и през 2012 година, като най-голям успех и съответно най-ниски нива на незаетост ще постигнат сградите с по-гъвкави наемни условия.

Най-активни при търсенето и наемането на офис площи в столицата през 2011 година продължават да са предимно компании от IT сектора, консултантски компании, финансови институции, телекомуникационни компании, фирми, занимаващи се с търговия на потребителски стоки, застрахователни компании, счетоводни и адвокатски къщи. Те търсят офиси с удобна локация за клиенти и служители и с възможност за паркиране.

Заплащането за закупуване на нови офиси е предимно чрез кредит или в брой плюс кредит. Преобладаващата цел при покупка на офис имот е за собствено ползване, по-рядко се среща за отдаване под наем. За вземане на решение за покупка на офис площи средно са необходими около 3-4 месеца. Обикновено за този период се презентират и оглеждат около 15 имота. Основна цел на всеки желаещ да закупи офис площи е да види всички имоти, които се предлагат.

В София, Варна и другите областни градове съществува търсене на офиси и до 150 кв.м, на което повечето от проектите не могат да отговорят по структурни и управленски причини. Наемат се офис сгради с всички необходими комуникации и удобства, които предлагат новите бизнес центрове – охрана, поддръжка, паркоместа и други подобни.

Все по-привлекателни за наемателите на офиси стават бизнес сгради, чиито партерни нива са с ритейл насоченост - предлагат стоки и услуги от първа необходимост – хранителни магазини, заведения за хранене, кафенета, фитнес, химическо чистене и т.н. Не малко значение има и енергийната ефективност. Въпреки това е важно да се отбележи, че наемателите са много чувствителни към таксата за управление и поддръжка и нейният размер е в състояние да ги откаже.

През периода се запазва тенденцията за привличане на потенциални наематели чрез различни методи: поемане на разходи по преместване; гратисни периоди в зависимост от срока на договора; поемане на разходите по довършителните работи по интериора на офиса и др.

Спадът в търсенето и повишеното предлагане продължават да упражняват натиск върху офертните продажни и наемни цени на офисния пазар.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички