Наемът на офис площи в София се увеличава


Наемът на офис площи в София се увеличава
Снимка:

625

През изминалата година пазара на недвижими имоти в София под наем в областта на отдаването на административни площи е запазил относително добри нива по показател динамика. Броя на наетите офиси за 2012 година надвишава този през последните два годишни периода и по квадратура възлиза на 76 500 кв.м. Отчетено е нарастване до 30% при наемните сделки с офис помещения в столицата и увеличение на предлаганите терени до 1.5 млн.кв.м., въпреки бавните темпове на подем в сектора на строителството. В началото на 2013 година свободно се предлагат 331 хил. кв.м. помещения като по-голяма част от тях са концентрирани в предградията на столицата.

Главния фактор, който оказва влияние върху наемния пазар е все още нестабилната икономическа позиция на страната. Отрицателните последици от нея се изразяват в свиване на бизнеса, съкращаване на персонал, закриване на предприятия, замразяване на строителни проекти, релокация на фирмите в малки по размер офис пространства и липса на заетост в голяма част от офис площите. Резултатът е бавно възстановяване на строителството, изграждане на малък брой административни сгради и слабо възвръщане на интереса на инвеститорите, които все още приемат капиталовложенията в страната като рискови.

С възстановяването на икономиката, тенденцията в областта на наемите е към намаляване на обема сделки с второразрядни офис площи и запазване на нивото на интерес към първокласни пространства, отговарящи на критерия за енергийна ефективност. Потребителите са масово насочени към офис имоти в рамките на 50 и 250 кв.м.

Сред най-активните участници на пазара, ориентирани към имоти под наем в София, са фирмите от сектора на информационните технологии, фармацевтичната индустрия, финансовите предприятия, международните, застрахователните и телекомуникационните компании. Те се интересуват от висококачествени и големи пространства до 1000 кв. м., чието предлагане е по-ограничено, а търсенето е в границите на 15% от общото на наемния пазар. Забелязва се преместването на крупните предприятия от стари сгради в модерни новоизградени офиси с осигурени места за паркинг или в близост до ключови транспортни артерии или метроспирки.

В ценови аспект се забелязва незначителен спад при исканите суми за наем на луксозни офиси. Поддържаните стойности в центъра на София са в границите на 15 евро на квадрат, а в извънградската част могат да се намерят и на стойности под 9 евро за кв.м. При второкласните офиси цените са между 5 и 8 евро на кв.м. Компаниите, склонни да отделят суми над 3000 евро, съставляват почти 20% от общия брой, а тези с бюджет между 300 и 3000 евро са над 60%. В останалата част се вместват малките и средни предприятия, които могат да си позволят наем под 300 евро.

Прогнозите за настоящата година са да бъдат пуснати в експлоатация още около 122 000 кв.м. офис недвижими имоти в София под наем, които в момента са в процес на изграждане или в етап на завършване. Анализаторите подчертават все по-важната роля, която ще играят банките на столичния пазар за наем на офиси. С разрастването на метрото ще се увеличи и търсенето на офис площи след границите на бул. „Цариградско шосе“.

Domaza.bg Недвижими имоти в цял свят

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички