НС гласува мораториум за сделки и строежи по морето


НС гласува мораториум за сделки и строежи по морето
Снимка:

16883

Депутатите гласуваха мораториум върху сделките с държавни земи по Черноморието. Забраната ще действа 12 месеца, съобщи „Фокус”. Предложението за нея бе внесено от председателя на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев и от съпартиеца му Димчо Михалевски. Мярката се отнася до сделките в териториите на устройствени зони „А” и „Б” по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Изключение ще има само за инфраструктурни обекти с местно и национално значение.

Вносителите предлагат мораториум върху сделките на крайбрежните плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос. Чрез предложението парламентът може да наложи мерки за
изработването на специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици.

Черноморието и най-вече плажната ивица не може да бъде предмет на икономически интерес, заяви Сергей Станишев. Той припомни, че в Закона за Черноморското крайбрежие ясно са определени условията, при които могат да се строят туристически обекти. Според Станишев до една година трябва да бъде готов и четвъртият национален парк „Българско Черноморие”. Проектът за него трябва да бъде представен от Министерството на околната среда и водите.

Междувременно преди дни от Националната асоциация „Българско Черноморие” изразиха опасения, че мораториумът ще попречи на работата по редица археологически разкопки по морето. Причината е, че голяма част от тях се намират на държавни земи. От асоциацията се опасяват също така, че забраната ще попречи за сключване на нови концесии на плажове по морската ивица.

Мораториумът върху сделките с държавни земи по морето се внася за втори път, като предишният беше по времето на кабинета „Борисов”. Тогава той бе отхвърлен с мнозинство.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички