НС прие Закона за отнемане на незаконно придобито имущество


НС прие Закона за отнемане на незаконно придобито имущество
Снимка:

794

След продължителни и разгорещени дебати българският парламент прие в четвъртък Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество.

Той предвижда възможност за конфискация след гражданска процедура, без да се чака влизане в сила на присъда за криминални дейности, какъвто беше досегашният случай.

Незаконно имущество, придобито преди 15 години, може да бъде конфискувано, ако стойността му надхвърля 250 хил. лева, гласува НС.

Собствеността ще бъде "замразена" още от етапа на наказателното разследване и  ще може да бъде конфискувана, ако не може да бъде доказан легален произход, независимо от резултатите от наказателната процедура.

В разпоредбите е записано още, че "свързани лица" според този закон са съпруг, или лице, с което проверяваното лице е във фактическо съжителство. Други такива лица са бивш съпруг, бракът, с когото е прекратен до 5 години след началото на проверката на комисията. 

В членовете на закона, които бяха приети е записано, че Комисията ще води регистър, в който ще се вписват и този, срещу когото е образувано производството, имуществото, което е запорирано.

Ще бъде създаден и Междуведомствен съвет за управление на отнетото имущество. Той ще бъде колективен орган от заместник-министри. Председател на съвета ще бъде заместник-министърът на финансите. Този съвет ще заседава най-малко един път на два месеца.

Това е тежък, много лош закон за незаконно забогателите. От 22 години хората гледат палатите в подножието на Витоша, по морето, по язовирите и казват: в края на краищата от къде тия пари. Този закон се надявам да отрегулира този процес, каза премиерът Бойко Борисов след приемането му.

Мисля, че това е един много добър закон, ако има някъде нещо, което да уточняват – има бъдещи поколения нека да го правят, допълни той.

Ще видите реакцията на всички евроатлантически посланици, че ще е изключително положителна за това, че беше приет в тоя му вид, каза още Борисов. (Приемането на този закон бе препоръчано от Европейската комисия, бел.р.).

Законът, който трябва да има възпиращ ефект върху организираната престъпност и корупцията, бе приет в края на петдневни маратонски дебати, за да може да бъде взет под внимание в следващия доклад на Брюксел за напредъка на България в областта на правосъдието.

Борисов  нарече абсолютна инсинуации на опозицията твърденията, че ще засегне и обикновените хора. За да обясни тази си теза, премиерът припомни закона за амнистията.

Тройната коалиция си прие закон, който да администрира всички престъпления техни и Брюксел им каза, че това е голяма глупост, което са направили, но те си го приеха и то важеше до идването на нашето правителство на власт. Ние приемаме закон, който важи за нас, каза Борисов.

Премиерът подчерта, че всеки български гражданин, който е придобил по някакъв начин незаконен имот, ще му бъде отнет – това иска народът и това сме приели.

Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други след това трети – всички сме подвластни на този закон, изтъкна той.

Бойко Борисов благодари на депутатите от ГЕРБ че подкрепиха закона и изброи освен депутатите от ГЕРБ и тези от РЗС и от Синята коалиция и от независимите депутати. Той благодари и на опозицията, че е била конструктивна.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички