Отчитат дефицит на качествени имоти по родното Черноморие


Отчитат дефицит на качествени имоти по родното Черноморие
Снимка:

1241

Според анализ на Международната федерация по недвижими имоти по българското Черноморие има недостиг на предлагането на качествени къщи и апартаменти, съобщава КРОСС.

По данни на водещи агенции за недвижими имоти у нас в края на сезона показва, че ръстът на туристи, избрали за лятна почивка нашето Черноморие, не води и до ръст на сделките с ваканционни имоти. Нещо повече - има много провалени сделки, а предлагането се разминава с търсенето. Някои от причините са лошото обслужване, липса на подходяща инфраструктура и не на последно място - некачествено строителство.

Българите заместват руснаците, които се ориентират към градски имоти. Интерес има и от западноевропейци, но те търсят луксозни имоти, каквито у нас, оказва се, липсват. Според брокери в Поморие са сключени най-много сделки тази година и от руснаци, и от българи. Една от причините е развитата балнеология.

В Созопол също има ръст на продадени имоти, за разлика от Царево, където няма много желаещи за втори дом. Във Варна и Бургас пък се търсят градските имоти, предимно от руснаци, и то във високия ценови клас. Търсенето обаче се разминава с предлагането.

„Има дефицит на хубави имоти, на качествени имоти, на добре поддържани имоти, на менажирани имоти. Този сегмент все повече и повече почва да се търси", обясни Ирена Перфанова, президент на ФИАБЦИ - България.

Лукс имоти засега има единствено на север - голфкомплексите в Балчик и Каварна, както и на юг край Созопол. „Само комплекс, без развлечения за богатия турист е едно нищо", заяви Антония Вирт от агенция за недвижими имоти, добавяйки, че клиентите ги спира това, че не е развита инфраструктурата.

За да дойдат повече ВИП купувачи, са нужни инвестиции в по-малките летища за частни полети, в марини и ловни стопанства. Затворените комплекси, които също се водят по-висок клас, пък крият неочаквани рискове, особено при повторна продажба. „Там има проблем със заплащането, с изискването колко конкретни трябва да бъдат в заплащането си на общи части", обясни Десислава Фераджиева, която работи в компания за управление на недвижими имоти.

Така често новите собственици без да подозират наследяват стари дългове. Промяна в Закона за етажната собственост, който сега не важи за комплексите по Черноморието, ще въведе по-строги правила при заплащането за поддръжка на общите части и при ваканционните имоти. Това ще вдигне качеството им. Цените сега са конкурентни на тези в Турция и Испания, които дърпат клиенти, включително и българи, съобщи bTV.



  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички