Пазарът на имоти се сви отново, разби очакванията на брокерите


Пазарът на имоти се сви отново, разби очакванията на брокерите
Снимка:

6530

Пазарът на недвижими имоти през Q2 на 2013 годината, отново се сви и охлади очакванията на брокерите на недвижими имоти, че тази година ще имаме двуцифрен ръст на сделките с жилища, земеделски земи и бизнес имоти, съобщава bTV.

По данни на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на годишна база сме имали над 23 на сто растеж на сделките с имоти и земи. Но според последните данни, обявени само преди часове от държавната агенция регистратор, през второто тримесечие ръстът се свива до едва 3 процента.

Брокерите не крият, че в момента търговията и наемането на бизнес имоти е доста вяло, заради презастрояването с бизнес имоти и молове. При жилищата предлагането продължава да е по-голямо от търсенето. Две са групите купувачи - чужденци и млади двойки, които търсят мечтаното семейно жилище.

Повечето сделки в големите градове са за двустайни имоти и се сключват на нива около 40 хиляди евро, отчитат брокерите. Данните от второто тримесечие показват, че все пак пазарът се възстановява, макар да не е с очаквания двуцифрен ръст на сделките.

„Вероятно от миналата година останаха много неприключени сделки и затова през първото тримесечие имаше такъв голям растеж. 3%, но все пак показват че растеж има и пазарът се възстановява” смята Иван Велков.

В големите градове пазарът се движи основно от младите семейства новодомци. Според агенциите протестите и политическата нестабилност разколебават единствено онези кандидат-купувачи, които нямат никакви спестявания и търсят да купят изгодно имот с евтин банков заем.

„Напрежение няма, отразява се от гледна точка на това, че някои от купувачите са малко по-внимателни и имат леко изчакване какво би се случило и колко време ще продължат протестите”, смята Калоян Богданов.

В курортите ни обаче все повече малки ваканционни апартаменти масово се купуват освен от руснаци и от румънци и сърби. Двамата приятели сърби Иван и Сърджан са инвестирали във втори дом в луксозен комплекс край Созопол. Макар и да ползват апартаментите на първа линия на морето само за няколко седмици през лятото, не искат да ги дават под наем. Нямат намерение и да ги продават заради нестабилната обстановка в страната.

„Нестабилността в Сърбия е повече... Всяка година съм тук, много ми харесва, за това ми е другият дом тук", каза Иван Шебек. Сърджан Вукашин допълва, че си е купил имота, защото приятелят му си го е купил тук. „В Сърбия няма море, така че не мога да сравнявам. А в сравнение с Черна гора, с Хърватска тук е много по-хубаво, много по-чисто, много по-уютно. Всичко е плюс тук в сравнение с там, където бяхме свикнали - Словения, Хърватия, Черна гора", каза Вукашин.

Според агенциите лихвите по ипотеките за нов дом в лева и евро са на почти на едни и същи нива. Заради това повечето купувачи предпочитат да теглят заеми в лева. Най-скъпи остават в столицата - малко над 1400 лева. Сходна е и цената на квадратен метър във Варна. В Пловдив е почти 920 лева. Спрямо предходното тримесечие - т.е. към края на 2012-та цените продължават своя спад с по 10-20 лева на квадратен метър. Следващите данни ще видим в края на август. Тогава данните ще покажат понижили ли са се още средните продажни цени или това е дъното.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички