Пазарът на офис площи се раздвижва


Пазарът на офис площи се раздвижва
Снимка:

1022

Въпреки сравнително бавното усвояване на офис площи през юли, август и септември, в края на периода се забеляза известно активизиране.

Няколко големи сделки се очаква да бъдат приключени до края на годината, а първокласните офис сгради демонстрират постоянен ръст на заетостта. 82% е заетостта в десетте най-добри офис проекта в София, отчитат от Forton.

„За топ 10-те клас А сгради на пазара в момента отчитаме над 82% заетост, като Полиграфия Офис Център и Литекс Тауър практически са напълно отдадени“, коментира Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Свободните офиси на пазара в столицата продължават да бъдат около 30%, като се очаква покачване на заетостта в бъдеще. Площите клас А са предпочитани от международните корпоративни наематели. Офисите клас Б, разположени в по-трудно разпознаваеми локации, срещат известни предизвикателства при намирането на наематели“ добавя Кайзеров.

Това, според прогнозата на компанията, ще доведе до засилен инвестиционен интерес към пазара на офиси в страната.

Общият обем офис площи към септември 2012 г. е 1 576 500 кв.м, като нови 19 100 кв.м бяха завършени през последните 3 месеца. 20% по-малко са новопостроените офис площи през това тримесечие спрямо миналото, като нарастването на годишна база е 6%.

До края на годината се очаква завършването на още 51 000 кв.м. Общият обем на офисите, усвоени през третото тримесечие, е 17 900 кв.м, посочват още от Forton. Преместването на офиси продължава да е най-актуалната тенденция, а компаниите от IT сферата и телекомуникациите са сред най-активните офис наематели.

Наемните нива остават стабилни, като за сгради клас А в централната градска част нивата са между 12 и 15 евро на кв.м. В широк център и по основните булеварди наемите на клас А офиси се движат между 9 и 12 евро на квадрат, а офисите в покрайнините и клас Б офисите се отдават на стойност от около 6-8 евро на кв.м.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички