Пазарът на ваканционни имоти се активизира


Пазарът на ваканционни имоти се активизира
Снимка:

608

Засилена активност на пазара на ваканционни имоти в страната през последните 6 месеца, отчитат от инвестиционната компания GreenLife в анализа си за периода.

Най-осезаемото покачване на броя сделки, с около 20%, е стартирало през последните 3 месеца.

„Ключов катализатор на активността са както руснаците, които традиционно са основни купувачи на български ваканционни имоти, така и сънародниците ни”, разказва Мариана Даскалова, търговски директор в GreenLife.

Българите, предимно със смесени бракове и живеещи в чужбина, се появиха трайно на пазара на ваканционни апартаменти в страната ни през това лято. Те разполагат с добри бюджети, водени са от носталгията и откритието, че и у нас вече има проекти с високо качество. Купуват, след като са били на ваканция в съответния комплекс и имат реални впечатления за него, избират имот с една или две спални, имат конкретни изисквания и намерения да го ползват, а не да го отдават под наем. По всичко личи, че дават сериозна заявка да формират значим дял сред купувачите на такъв тип имоти”, добавя Даскалова.

По думите й интересът към ваканционните имоти не се различава съществено от този през изминалото лято, но броят на реалните сделки се покачва като резултат от по-бързите решения на клиентите да стигнат до реална покупка.

Активност се вижда и при инвеститорите, стартират нови и се рестартират замразени проекти, които на този етап са основно по-малки единични сгради, отчитат още от компанията. Имотите в тези малки сгради са 2 пъти по-евтини от апартаментите в затворените комплекси. Според експертите обаче купувачите, особено семейните с деца, търсят всички удобства на едно място, което превръща затворените вакнционни проекти в по-предпочитан вариант.

Вторичният пазар продължава да е изключително активен, посочват още от Green Life.

Това създава сериозна конкуренция на малките инвеститори и ги прави по-предпазливи. Наблюдават се и сделки, при които някои руснаци продават закупените от тях преди години ваканционни имоти, за да инвестират в нов, по-качествен и по-добре отговарящ на нуждите им апартамент.

Най-големият проблем за реално завихряне на вторичния пазар остава фактът, че англичаните продавачи трудно намират достъп до руснаците купувачи. Друга трудност е до известна степен скептичното отношение на част от руснаците към вече използвани апартаменти, особено ако ги купуват директно от предишен собственик, който също е руснак.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички