Покупките на жилища с цел инвестиция се завръщат


Покупките на жилища с цел инвестиция се завръщат
Снимка:

576

Покупките на жилища с цел инвестиция отново са факт на пазара на имоти в столицата.

Това отчитат от АДРЕС Недвижими имоти в анализа си за първото полугодие на 2012 година.

По данни на компанията за периода януари-юни са сключени с 15% повече сделки с инвестиционна цел в сравнение с второто полугодие на 2011 г.

Това е сериозен позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция бяха рядкост, а главният дял покупки задоволяваха основни жилищни нужди.

„Първото шестмесечие на 2012 година ни направи свидетели на изменения в досегашните тенденции на жилищния пазар”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

„Данните ни сочат, че с 10% са намалели случаите, в които отстъпката при сделка е над 5 000 евро. Това поставя не само продавачи и купувачи, но и нас като търговци, в нова среда. От една страна трябва да се определи справедливата цена, а от друга да бъде мотивиран купувачът, който през последните години свикна да подхожда към сделка от позицията на печелившата страна. Друга интересна тенденция е активизирането на по-зрелите купувачи – хората над 45-годишна възраст демонстрират с 23% по-висока активност през второто спрямо първото тримесечие на годината”, допълва Павлов.

По думите му активизиралите се по-възрастни купувачи също са сериозен знак за подобряване на условията на жилищния пазар. Две са главните групи по-зрели купувачи.

Едните са хора със собствен бизнес или заемащи висока позиция в сериозна компания. Сега те виждат добра възможност за покупка на качествен имот на възможно най-добра цена. Обикновено купуват по-просторно и дори луксозно жилище, с което заменят основното си.

Другата група са купувачи, които години наред са живели под наем и сега се възползват от добрата комбинация ниски цени-ниски лихви по кредити, за да се сдобият със собствен дом.

Прогнозата на АДРЕС до края на годината е за активен пазар, повлиян през летните месеци от две групи купувачи – чужденците, търсещи ваканционни имоти, и българите, живеещи в чужбина, които използват лятната си ваканция за придобивка на имот в България.

Още в началото на август се очаква сериозно активизиране на пазара на наеми, където бъдещите студенти, последвани от сезонните работници, ще засилят търсенето.

Пускането на новата линия на метрото в София през есента ще съвпадне и с традиционния годишен пик на наемния пазар и допълнително ще го катализира. Очакванията на компанията са метрото да повлияе позитивно и на покупките на жилища.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички