Прецедентът в Кипър ще пренасочи инвеститорското търсене към съседните пазари


Прецедентът в Кипър ще пренасочи инвеститорското търсене към съседните пазари
Снимка:

806

Ситуацията в Кипър е извънредна и вече дава своите негативни резултати. След като в събота, в отговор на искането на ЕС и МВФ за еднократен данък върху депозитите, Централната банка на Кипър забрани на всички местни финансови институции да извършват преводи и платежи, както в страната, така и в чужбина, паниката излезе далеч извън пределите на островната държава.

В случай че Кипър реши да отхвърли условията на ЕС за налог в размер на 6.75% за депозити под 100 000 евро и 9.9% за тези над посочената сума, ситуацията би могла да вземе неочакван обрат и разпадът в еврозоната да придобие ясни очертания, съвсем скоро след гръцката криза. В дългосрочен план сделката за Кипър поставя под съмнение по-нататъшното стабилизиране на финансовите потоци в региона и подкопава цялостното доверие в банките.

Случващото се провокира незабавна реакция от страна Русия, която заяви, че въведеният данък прилича на конфискация и може да доведе до ревизиране на отношенията с Кипър. Причината е, че 37% от депозитите в местните банки, възлизащи на около 68 млрд. долара, са на чужденци, сред които най-многобройни са руснаците. Според различни оценки депозитите на руски граждани и институции в Кипър са между 20 и 35 млрд. евро.

Пазарите реагираха почти мигновено и още днес акциите на европейските и азиатски борси се смъкнаха рязко, поради опасенията от засилване на дългова криза в ЕС. Ситуацията се отрази и на валутната търговия. В момента стойностите на еврото спрямо долара, бележат най-ниските си нива за последното тримесечие.

В средносрочен план се очакват негативни последици и върху имотния пазар на островната държава. Доскоро Кипър беше една от желаните инвестиционни дестинации за чужденци и особено за руснаци. В случай, че правителството каже „да” на исканата от ЕС промяна на финансовите условия, твърде вероятно е инвеститорите да оттеглят интереса и финансите си към най-близките аналогични пазари.

Domaza.bg Недвижими имоти в цял свят

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички