Продават земи от ДПФ на обща стойност 5 млн. лв. на търг


Продават земи от ДПФ на обща стойност 5 млн. лв. на търг
Снимка:

881

Общият размер на имотите от Държавния поземлен фонд, които са определени за продажба на търг в Бургаско, са 14 317 дка на обща стойност 5 млн. лева. Това информира Лидия Станкова, началник на Областната служба по земеделие, предаде агенция Фокус.

По обявения от министър Мирослав Найденов национален търг за продажба на земеделски земи с поименни компенсационни бонове, земеделските земи се продават чрез търг само на притежателите на такива бонове. Има имоти с различни категории и с различни размери - има както ниви, така и пасища и мери.

„Такива земи в морските общини в Созопол, Несебър, Царево и Приморско няма. В землището на Бургас има включени 212 дка, но те се намират към Българово и земи, които са пасища не граничат с морето. В другата морска община – Поморие имотите, които се предлагат са в землищата на селата Лъка, Белодол, Габерово, Порой и Козичино”, обясни Станкова.

Срокът за подаване на заявления е едномесечен, до 24 септември. Заявлението е по образец и се издава от областната дирекция. „Надявам се да има интерес, тъй като това са маломерни имоти, които попадат в масивите и добре би било за ползвателите тези маломерни имоти да ги придобият, защото така биха окрупнили масивите за ползване. От друга гледна точка в тръжния протокол са включени имоти, които са пасища, а за да се усвои едно пасище, за него трябва да се положат много грижи, а трудно се полагат грижи, когато нещо е под наем”, каза още Станкова.

Тя обясни и защо се прави национален търг на земи от Държавния поземлен фонд с поименни компенсационни бонове. Съгласно текста на закона се регламентира възможността тези собственици или техните наследници, които са притежавали земи, но тези земи впоследствие или са влезли в границите на населени места, или са застроени, това не позволява възстановяването на собствеността върху земите и именно тези собственици и техни наследници имат право на тези обезщетения. Това обезщетение в закона е регламентирано да се извърши по два начина или с равностойни земи от държавния или общински поземлен фонд, или с поименно компенсационни бонове. В процеса тогава, когато се е възстаноявавала земята, са издадени компенсационни бонове именно на тези собственици, които не са могли да получат своите земи.

Сега с възможността за провеждане на продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд се дава възможност на тези собственици или само да участват в търговете за покупка на земя с бонове, или друга възможност е да продадат боновете си и по този начин те да получат финансово обезщетение за това, което не е могло да им бъде възстановено.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички