Проверят 200 гърци с луксозни имоти в Лондон


Проверят 200 гърци с луксозни имоти в Лондон
Снимка:

1082

Адресите и имената на около 200 гърци, които притежават недвижими имоти в скъпи райони на Лондон са включени в списък, с който разполагат контролните органи в гръцкото министерство на финансите, съобщава GrReporter.

Незабавно ще започнат проверки и кръстосване на информация, за да бъдат открити онези, които са изнесли от страната „мръсни пари” по време на кризата и са ги инвестирали в лондонския пазар на недвижими имоти.

Списъкът, изпратен от британското финансово министерство на гръцките власти, съдържа подробни данни, като са вписани данните не само на гръцките купувачи, но и на продавачите на недвижими имоти, продажната цена на всеки имот, дори и данъците, платени на британските данъчни власти.

Според информации, в списъка фигурират известни имена на адвокати, лекари, журналисти, бизнесмени и творци. Всички те ще бъдат подложени на обстойна проверка, за да се установи дали парите, с които са купили имотите са от декларирани доходи.

Данните, с които разполага министерството на финансите, показват следното.

Цената на имотите, притежавани от гърци в Лондон, започва от 100 000 евро и достига 3 000 000 евро, като е изчислено, че в столицата на Великобритания в недвижими имоти са вложени 1 милиард евро гръцки капитали.

Повечето недвижими имоти, главно луксозни апартаменти в скъпи предградия на Лондон, са купени през последните две години, т. е. когато в Гърция избухна икономическата криза, принудила мнозина да изтеглят депозитите си от гръцките банки и да ги инвестират в недвижими имоти в чужбина.

Доста покупки са реализирани на името на вероятни офшорни фирми. В тези случаи, както обяснява висш служител във финансовото министерство, ще бъде извършена специална проверка, за да се установи самоличността на истинските собственици на скъпите имоти, скрити зад офшорните фирми.

В първоначалната фаза проверката ще се фокусира върху това дали данъкоплатците са декларирали, че притежават недвижими имоти в чужбина, което са били длъжни да направят попълвайки код 029-030 в таблица 2, формуляр Ε1 от данъчната си декларация, подадена през 2011.

Проверката на данъчните декларации ще бъде щателен. Тези, които няма да могат въз основа на доходите си да оправдаят средствата, дадени за закупуването на недвижими имоти в Лондон, са изправени пред опасността да бъдат обложени със задна дата с данък в размер на 45%. За „пране на мръсни пари” пък гръцките купувачи на имоти в Лондон ще бъдат заплашени от запориране на сметки и недвижими имоти.

Едни от най-добрите клиенти на фирмите за недвижими имоти в Лондон са гърците. Според брокери на недвижими имоти, броят на гърците, търсещи жилище главно в Лондон се е утроил през последните три години. Малък апартамент с една спалня и площ 60 кв. м. струва между 1 200 000 и 1 400 000 британски лири.

Според статистическите данни на международна фирма за недвижими имоти в Лондон, процентът на европейците, купуващи сега недвижими имоти в столицата на Великобритания, се е увеличил от 11% на 18%, като в този процент италианците съставляват 5%, гърците 4,5% и испанците 2,5%.

Според изчисления на посреднически фирми, през 2010 гръцки граждани са похарчили 295 милиона евро, купувайки недвижими имоти в Лондон. Най-търсените райони са Kensington, Chelsea и Hampstead. Става въпрос за заможни гърци, които искат да инвестират капиталите си в чужбина. Изчислено е, че за 2011 сумата, инвестирана от гърци в недвижими имоти в Лондон, надхвърля 250 милиона британски лири.

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички