Проверяват тайно до година и половина за незаконно имущество


Проверяват тайно до година и половина за незаконно имущество
Снимка:

581

До една година, с възможност да бъде удължена с 6 месеца, може да продължи проверката на лице, уличено в незаконно придобито имущество, решиха вчера депутатите при обсъждане на закона.

Проверяваното лице, тогава, когато има повдигнато обвинение или съответно влязъл в сила административен акт за административно нарушение, ще бъде проверявано, без да бъде уведомявано до момента, в който не бъде изпратено искане до съда за налагане на обезпечение на имуществото, поясни правосъдният министър Диана Ковачева, предаде БГНЕС.

Диана Ковачева обясни, че причината за това е обстоятелството, че "на практика не се нарушават негови права в момента на проверката".

Ковачева посочи, че ако комисията установи, че няма никакви данни , за да образува производство на практика, проверката просто отпада и остава без резултат.

"В случаите, когато вече се посяга на имуществото на лицето от гледна точка на налагане на обезпечение, е абсолютно задължително то да бъде уведомено - така предвижда законът, в този момент има и право на адвокат", каза правосъдният министър.

Тя обясни, че мярката е заради това, че често този, който е проверяван може да се опита по някакъв начин "да трансформира имуществото и да го прехвърли на трети лица".

Законът предвижда тази проверка да продължи една година, но с възможност да бъде удължено с 6 месеца.

"Но в рамките на тази проверка не се засягат по никакъв начин правата на лицето, нито се налагат обезпечение", посочи правосъдният министър. Тя обаче подчерта, че и най-добрият закон в ръцете на недобросъвестна комисия или недобросъвестен орган може да бъде използван.

Директорите на териториалните дирекции на комисията по отнемане на незаконно имущество получават редица права от новия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество, стана ясно още в парламента при осъждането на закона.

Комисията и териториалните директори ще могат да искат от съда разкриване на банковата и търговската тайна на проверяваното лице, ще изискват от НАП предоставяне на цялата данъчна и осигурителна информация за него и извършването на данъчна проверка или ревизия във връзка с установяване на източниците на придобиване на имуществото.

Прокурорите, на които е възложено да наблюдават преписките или досъдебните производства за престъпленията по този закон незабавно ще трябва да уведомяват териториалните директори при образуване на производствата, при прекратяването им, при внасяне на обвинителен акт в съда.

Те ще трябва да докладват на комисията и за наложените обезпечителни мерки върху имуществото на обвиняемия.

Директорите на териториални дирекции и инспекторите ще събират сведения за имуществото, неговото местонахождение, стойността и правното основание за придобиването му, пазарната му стойност към момента на придобиването и пазарната стойност към момента на проверката, за преобразуване на имуществото, приходите, разходите за обичайната дейност и извънредните приходи на юридическото лице, както и обичайните и извънредни приходи и разходи за издръжка на физическото лице и семейството му.

Ще се събират данни и за платените публично правни парични задължения към държавата и общините, сделките с имуществото на юридическото лице, сделките с имуществото на проверяваното лице и членовете на семейството му, както и пътуванията в чужбина на проверяваното лице и членовете на семейството му, както и на лицата, които представляват юридическото лице.

Сведения ще се събират и за обезпеченията и тежестите, наложени на имуществото, както и задълженията, които са поети, също и други обстоятелства, свързани с изясняване произхода на имуществото.

За постигане на целта на закона прокуратурата, МВР, органите на ДАНС, органите на НАП и органите на Агенция "Митници", съобразно предоставената им компетентност, извършват проверка на източниците за придобиване на имуществото, решиха депутатите.


  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички