Расте търсенето на лукс жилища под наем


Расте търсенето на лукс жилища под наем
Снимка:

836

През 2011 година се наблюдава засилен интерес към високия клас жилища с месечен наем над 1000 евро, отчитат от агенцията за имоти Форос.

Основна група наематели тук са чужденци- мениджъри, управители на чуждестранни фирми, които имат представителства у нас, както и българи със собствен малък или среден бизнес.

За страната основни чуждестранни клиенти през периода са французи, англичани, германци и руснаци, живеещи в България. Търсенето им е свързано с това да се смени жилището им към момента с нещо на по-добра цена, тъй като по-голямата част от наемодателите не желаят да коригират наемите им.

През 2011 година спрямо 2010 наемните цени спадат средно с 6.44%. Най-голямо е понижението при необзаведените апартаменти– 7.72%, следвани от луксозните жилища, където понижението в наемните цени е със 7.05%.

На територията на столицата се забелязва най-голям спад в наемните цени на жилищни имоти – 10.15%. Във Варна понижението е с 9.03%, а най-слабо е в Благоевград – 1.13%.

2011 година предлагането на жилищни имоти под наем се запазва на нивото от 2010 година, сочи обзорът на Форос.

Предлагат се предимно апартаменти ново строителство (около 70%) в централните и атрактивните части на градовете. Площта най-често варира от 40 до 100 кв.м, а цената - от 150 до 300 евро.

За столицата най-предлаганите райони остават Бели Брези, Витоша, Борово, Гоце Делчев, Манастирски ливади, Стрелбище и Студентски град.

Във Варна жилищата под наем са концентрирани в кварталите Възраждане, Лазур, ТЕЦ комплекс и Център. Във Велико Търново предлагане на жилищни имоти под наем има във всички кваратали, с изключение на квартал Чолаковци.

През разглеждания период основно се търсят двустайни и тристайни жилища, ново строителство с квадратура между 60 и 80 кв. м. с наемни цени в София, Варна и Бургас до 400 евро, а в по-малките градове като Велико Търново, Шумен и Благоевград- до 200 евро.

Средният брой на огледите, които се правят при наемане на жилищен имот, е около 3, а времето за вземане на решение - от 3 до 20 дни. Основно изискване на наемателите е атрактивната цена. Други изисквания са добра локация – в близост до местоработата или учебното заведение, възможност за паркиране и др.

В столицата наи-предпочитани квартали са централните, Лозенец, Иван Вазов и Южните райони, а във Варна – централните райони, Левски, Бриз, Цветен квартал.

По-голяма част от наемателите са млади семейства, нямащи възможност да изтеглят кредит, за да закупят жилище, както и хора от по-малки населени места, които искат да се установят в по-голям град.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички