Руснаците броят до 30 000 евро за ваканционен имот у нас


Руснаците броят до 30 000 евро за ваканционен имот у нас
Снимка:

536

Цените на закупените ваканционни апартаменти в България рядко надвишават 30 000 евро – това важи, както за морските, така и за ски курортите, сочи обзор на имотния пазар за периода април-юни на компанията Българиан пропертис.

Маломерни апартаменти и студиа с площ 30-40 кв.м. са най-купувани на ваканционния пазар.

Купувачите са предимно руснаци - млади семейства с деца и хора в предпенсионна и пенсионна възраст. Техният интерес все още е насочен най-вече към морските курорти.

Продавачите са основно британци и ирландци и често продават на загуба от 50-70%. Препродажбите от чуждестранни собственици заемат сериозен дял от продажбите на ваканционни апартаменти.

Купувачите се ориентират основно към обзаведени апартаменти, в работещи комплекси, а отстоянието до брега не е толкова решаващ фактор – готови са на компромиси при по-ниска цена и по-изгодна оферта.

Руснаците сключват сделки най-вече в района на Южното Черноморие – Слънчев бряг, Поморие, Равда и др. курорти. Всъщност, интересът към морските курорти имаше дори и през зимата, но от началото на месец май определено има активизация, посочват от компанията.

Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие по данни на компанията е 740 евро на кв.м., а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв.м. (при 440 евро на кв.м. през първото тримесечие на 2012 г.).

През последните месеци пазарът в Слънчев бряг бележи положителна ценова тенденция на база офертни и продажни цени, което е индикация за започнало възстановяване, но все пак цените все още са на нива под миналогодишните си стойности.

 Интересен факт е, че в зимните курорти има търсене и през лятото. Причината се крие в значително спадналите цени, които в Банско през тази година достигнаха най-ниските си нива от началото на кризата и в момента това е курортът с най-евтините ваканционни имоти в България.

Има интересни оферти и от Боровец, където традиционно цените държаха по-високи нива, но в момента предлагането е на цени 600-800 евро на кв.м.

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за второто тримесечие на 2012 г. по данни на Бългериан Пропертис e 574 евро на кв.м. (без изменение спрямо предходното тримесечие), а сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв.м. (при 465 евро на кв.м. през първото тримесечие на 2012 г.)

В Боровец средната офертна цена на апартаментите през изтеклото тримесечие е 818 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м.

 От компанията очакват третото тримесечие да бъде доста активно за морските курорти. За това ще допринесе активният летен сезон, ниските цени на полетите от Русия през август и септември и множеството заявени вече огледи за края на лятото и началото на есента.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички