Санирането с европейски пари забуксува


Санирането с европейски пари забуксува
Снимка:

1150

Въпреки че има пари, а и желаещи да се възползват от него, санирането с европейски средства е в пълен застой, съобщава БТВ. Вероятно това лято нито една сграда няма да бъде обновена по този начин заради хилядите изисквания към кандидатите, бюрократичните трудности и проблемите при изпълнението.

Над 300 сгради от цялата страна са поискали да станат част от проекта за енергийна ефективност и да се възползват от финансиране. Само 12 споразумения за финансова помощ обаче са сключени, като те са на стойност 1,4 млн. лева. За 12 сгради тепърва ще се изготвят проекти и ще се обследват, което означава, че вероятно и тази година няма да има завършена сграда.

От регионалното министерство обещават това да се случи през първата половина на 2014 г. В същото време продължава да има хора, които искат да кандидатстват, но не са наясно как.

Панелните блокове в столичния квартал Толстой са едни от най-старите у нас. Част от живеещите в тях кандидатстват по програмата за енергийна ефективност. Повечето хора обаче вече са направили частично саниране, а останалите не могат да се разберат със съседите си. "Примерно трябва да се знае колко пари ще отпусне държавата и колко пари трябва да вложи собственикът на един апартамент", казва Иванка Велина от квартала.

За да бъде санирана вашата сграда с европейски пари, трябва заедно със съседите си да подготвите заявление, след това да получите одобрение, да се изготви бюджет, да се направи т.нар. обследване на сградата или технически паспорт. След него следва конкретен проект, строително разрешително и обществена поръчка за фирма. Едва след това санирането може да започне. Често живеещите в сградата също бавят проекта.

"Когато едва те одобрят бюджета и кажат, че могат да съфинансират, т.е. намерили са парите, било то със собствени средства или назаем, тогава вече се превключва към сключване на споразумение", обясни Десислава Йорданова, директор „Жилищна политика” в регионалното министерство.

50 милиона лева са отпуснатите европейски средства, а за одобрените вече 12 сгради са отишли вече милион и половина. Явно е, че парите няма да стигнат за всички, но заявления се приемат още, защото кандидатите, които не отговарят на всички условия, ще отпаднат. Бюрокрацията също спъва санирането.

"Със сигурност могат да се ускорят процесите, като например всичката информация от собствениците, която е необходима и налична в някаква база данни относно собственост, дялово разпределени и всякаква друга, която се събира по съдебен път да се набавя така", поясни Борис Радулов от Българската асоциация за изолации в строителството.

Най-много заявления за саниране са подадени от София, но вече има одобрени сгради и от Пловдив, Монтана, Варна и Благоевград. Любопитна подробност е, че най-старата сграда, която кандидатства за саниране, е още от 1919 г. Разчетите показват, че санирането намалява ходът на енергия с до 40%. Този септември стартира и нова разяснителна кампания, която да направи програмата по популярна сред хората.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички