София изостава като дестинация за инвестиции в бизнес имоти


София изостава като дестинация за инвестиции в бизнес имоти
Снимка:

648

Българската столица е 12-ият в света град в класацията за най-високи нива на доходност по отношение на инвестициите в бизнес имоти.

Това става ясно от доклад на световната компания Cushman&Wakefield, представен от партньора й за България, Сърбия, Косово и Македония Forton International.

Тази незавидна позиция е следствие от глобалната икономическа криза, при която повечето международни инвеститори се отдръпват от по-рисковите пазари и се фокусират върху най-ликвидните и зрели такива.

Въпреки че кризата отвори много възможности за опортюнистични инвестиции, тъй като редица първокласни имоти на по-рискови пазари са подценени, интересът към България остава нисък.

София изостана като инвестиционна дестинация в световните класации, въпреки добрия обем висококачествени офис и търговски площи, които се появиха на пазара в последните години. Варшава и Прага доминират в Централна и Източна Европа и привличат голяма част от инвестициите в региона предвид успеха си в преодоляването на кризата, предоставянето на качествена бизнес среда и близостта си до Западна Европа”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.

„Сравнително слабата икономическа активност, високите лихвени нива и високата задлъжнялост на собствениците на сгради в София накараха повечето международни инвеститори да отложат плановете си за дейност в България, независимо от факта, че инвестициите в България предлагат над 20% възвръщаемост върху собствения капитал. Надяваме се, че с времето тези фактори ще се променят в положителна насока, което ще върне София на инвестиционната карта на Европа“, допълва Койнов.

Ню Йорк, Лондон и Токио формират челната тройка в класацията на градовете, привлекли най-много инвестиции в недвижима собственост, посочва още докладът на Cushman&Wakefiled. Четвъртата и петата позиция заемат Париж и Лос Анджелис, като американският град измести Хонг Конг, който бе на пето място преди година. Като най-атрактивни за инвестиция в хотели от световната компания определят градовете Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско.

Според анализаторите няколко са факторите, които предопределят степента на развитие на даден град. Икономическото развитие, степента на населеност, търговията, финансите, иновациите, качеството на живот, културата и туризма са сред ключовите двигатели на успешните градове.

САЩ, Великобритания и Япония са държавите, предлагащи най-добри условия за търговия. За бизнес и финансови услуги най-добрите градове отново са Лондон, Ню Йорк и Токио. По отношение на иновациите най-добри през изтеклата година са били градовете Бостън, Сан Франциско и Париж.

Екологичният транспорт също се оказва ключов фактор за успешното развитие на градовете, сочи още докладът на световната компания. Първенци в това отношение са Берлин, Копенхаген и Монреал. Образованието и уменията на населението пък са на най-високо ниво в Лондон, Париж и Бостън. В топ 3 на градовете с богата култура и развит туризъм отново са Лондон, Париж и Ню Йорк.

Градът, предлагащ най-високо качество на живот в света е Виена, Австрия, следван от Цюрих, Швейцария и Окланд, Австралия.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички