Средно със 7 на сто поевтиняха имотите през 2011


Средно със 7 на сто поевтиняха имотите през 2011
Снимка:

614

Около 7% е средният за страната спад на цените на жилищата през 2011 г. спрямо предходната 2010 г., според обзора на АДРЕС Недвижими имоти.

Пазарът през изтеклите 12 месеца се е задържал без драстични промени, като през целия период налице са били по-скоро позитивни тенденции.

С 29% по-голям е бил обемът на сделки, реализирани от компанията. Тенденцията не е валидна за целия пазар на жилищни имоти в страната. Данните на Агенцията по вписвания все още се очакват, но според проучването на АДРЕС значими изменения спрямо данните за 2010 г. няма да има.

„Станахме свидетели на една успешна година, през която пазарът продължи уверено да следва тенденцията на постоянно активизиране”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

„Ценовите нива през 2011 година почти замръзнаха, като за някои имоти регистрирахме умерен спад, а при някои по-качествени имоти – дори лек ръст”, добави Павлов.

По данни на компанията един от катализаторите на растящия брой сделки през последните месеци на 2011 година е бил страхът на хората за сигурността на парите им.

Слуховете за срива на еврото са били в основата на 12% от сделките в последното тримесечие на изтеклата година. Показателен пример за това е сделка за покупка на жилище от мъж на 90-годишна възраст, който търси сигурност за спестяваните през целия му живот пари. Според АДРЕС делът на хората, решили да намерят сигурна инвестиция на парите си, каквато е покупката на жилище, расте.

„През последните две години единственото обсъждано от потребителите твърдение беше „цените ще падат, значи ще отложа покупката”, докато през последните шест месеца тази теза основателно се конкурира с друга - „дори цените да продължат да падат с умерени темпове, парите ми са защитени от рязко обезценяване”, коментира Георги Павлов и допълва, че хората днес много по-ясно осъзнават, че двустайният апартамент ще остане двустаен апартамент, без значение дали еврото ще се срине.

Именно опасенията за срив на еврото са довели и до растящ брой на сделки, сключвани в лева. Голяма част от наемите през цялата 2011 г. са се договаряли в българска валута, което в момента става все по-популярна тенденция и на пазара на покупко-продажби. Много българи предпочитат този вариант, тъй като банкерите еднозначно заявяват, че левът е стабилен и го препоръчват като валута за депозитите. Затова и продавачите предпочитат да получат парите в лева и да спестят таксите за превалутиране.

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички