Събарят Златна перла


Събарят Златна перла
Снимка:

1406

Започна събарянето на незаконния комплекс Златна перла край странджанското село Варвара.

Собственикът на скандалния строеж до Царево - фирма "Краш 2000", започна сам да събаря постройките ден преди насроченото за днес принудително премахване.

Пет от 10-те заповеди за премахване на незаконните строежи в Златна перла влязоха в сила с окончателно решение на Върховния административен съд. Принудително премахване ще има само ако собственикът не успее да събори всичките сгради, уточниха от ДНСК.

Строежът започна през 2006 г. без съгласуване и дори уведомяване на управата на парк Странджа. Тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров издаде заповед за спиране на строежа. Съдебните процедури продължиха почти 5 години. В крайна сметка Върховният административен съд сложи точка на казуса, като обяви "Златна перла" за незаконна.

С разрушените постройки на Златна Перла ще си заминат 2 млн. евро. Част от средствата са от кредит, получен от Българо-американска кредитна банка и впоследствие изкупен от фирма, свързана със собственика на Минстрой Николай Вълканов.

Друга част са парите на 90 души от Великобритания, Ирландия, Белгия и Индия, които до съвсем скоро не знаеха, че Златна перла се събаря, още повече, че никой не им е върнал нищо.

Строежът стана причина през 2007 г. Природен парк Странджа да бъде заличен чрез съдебен иск на община Царево и инвеститора Краш 2000.

Съдебният иск беше опит на общината и инвеститора да узаконят незаконния строеж, след като през 2006 г. незаконното строителство беше атакувано по административен и съдебен път от граждански организации, Окръжна прокуратура - Бургас, дирекцията на природния парк и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), разказват природозащитниците.

Според природозащитници обаче проблемът със застрояването на природния парк продължава да е на дневен ред.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отказва да промени спряния в съда общ устройствен план на община Царево, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието на природния парк от Царево до Резово.

От това се възползва МОСВ, което ежемесечно одобрява на парче нови вилни селища в защитените територии на Природен парк Странджа, казват още от "За да остане природа в България".

На мястото на сегашния комплекс може да се появи нов, но с други параметри, каза в сутрешния блок на Би Ти Ви директорът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев.

Територията, на която е разположен ваканционният комплекс, е включена в обхвата на новия устройствен план на община Царево.

Заповедта, с която е приет устройственият план обаче, се обжалва в съда, уточни той.

Георгиев посочи, че към момента все още там не може да се строи. Директорът на РДНСК добави обаче, че ако се приеме устройственият план, ще може строителството да се поднови, макар и не в сегашния мащабен вид.

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички