Вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 000 евро


Вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 000 евро
Снимка:

708

В София се купуват предимно евтини жилища, до 50 000 евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година, отчитат от компанията Бългериан Пропертис.

Вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 000 евро, като това са основно маломерни жилища в по-крайните квартали.

Предлагането е много добро, а офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цените на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не сме виждали от 2004-2005 г. и то за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години.

Средната офертна цена по данни на дружеството е 900 евро на кв.м., а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв.м.

Наблюдава се тенденция на слабо покачване на средните цени на оферираните за продажба апартаменти в столицата, докато средните цени на продадените апартаменти спадат с 2.7% спрямо предходното тримесечие (735 евро на кв.м. за първо тримесечие на 2012 г.). На годишна база измереният спад е около 15% (850 евро на кв.м. за второ тримесечие на 2011 г.).

Това разминаване до голяма степен се дължи на факта, че купуваните апартаменти са предимно имоти в ниския ценови клас, докато на пазара има предлагане и на по-качествени имоти, които държат по-високи офертни цени, но те не оказват силно влияние върху средните цени на база продадени имоти, тъй като се продават по-трудно и в по-малки обеми.

 От компанията разпространиха днес данни за имотния пазар през второто тримесечие на 2012 г.

Обобщената картина сочи продължаваща стабилизация на цените, добро предлагане на имоти и задържане на общия обем сделки от нивата през същия период на миналата година.

Второто тримесечие беше динамично, с колебания в броя на сделките. През април пазарът беше с по-ниска активност, последва доста активен месец май, с един от най-високите обеми сделки от началото на кризата, а през юни активността намаля и се концентрира предимно в морските курорти, което е представлява характерна годишна цикличност.

Ако сравним с цените през първата половина на 2011 г., ще измерим спад средно от около 5%, тъй като спадът на цените миналата година по това време продължаваше и затихна към края на годината.

Купувачите на жилища са основно българи, предимно млади хора, в активна възраст, които търсят първо жилище или искат да се преместят в по-голямо жилище.

На база данните за първата половина на годината от Бългериан Пропертис прогнозират, че няма да видим сериозни изменения на имотния пазар през 2012 г.

Над него остава да тегне като негативен фактор неизвестността около ситуацията в еврозоната. На фона на бавното и несигурно икономическо възстановяване, до момента имотният пазар се развива относително благоприятно.

От компанията очакват цените на имотите през 2012 г. да реализират минимален годишен спад, с от 3 до 5%, а обемите от сделки ще останат сходни с реализираните през миналата година.

 

 

  • Етикети:

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички